ris

Hvordan skal jeg koge ris i min riskoger?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man koger ris i rigeligt vand og hælder det overskydende vand fra. Men hvordan gør man det, hvis man koger ris i en riskoger

Du skal passe på med arsen

”Du skal koge dine ris i rigeligt vand og hælde det overskydende vand fra, når du har kogt risene.” Sådan lyder nogle af rådene om riskogning, efter at Fødevarestyrelsen i februar 2024 opdaterede en række råd og anbefalinger om, hvordan man kan undgå arsen fra ris. Uorganisk arsen findes især i ris, og baggrunden for de opdaterede råd var en ny undersøgelse fra de europæiske fødevaremyndigheder EFSA, der konkluderede, at uorganisk arsen øgede risikoen for visse kræftformer. 

 

Men hvad gør man, hvis man har en riskoger? Sådan lød spørgsmålet fra adskillige af Samvirkes læsere. For en riskoger er kendetegnet ved, at man koger ris under tryk, til vandet er presset ind i riskornene. Det er altså ikke muligt at koge i ekstra vand i en riskoger – man bruger kun det vand, der er nødvendigt. Det betyder også, at der ikke er noget vand, der kan hældes fra, når kogningen er overstået. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug Fødevarestyrelsens andre råd om riskogning

Fødevarestyrelsens råd om riskogning lyder: 

  1. Skyl risene grundigt, inden du koger dem
  2. Lad ris stå i blød i koldt vand et par timer i køleskabet eller hælde kogende vand over risene og lade dem stå i blød i 15-30 minutter 
  3. Kog risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta. Lige inden risene er kogt færdige, hælder du vandet fra og lader gryden stå med låg på i nogle minutter. Tilberedningstiden afhænger af ristypen.
     

Henrik Dammand Nielsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen, forklarer, at det ikke er nødvendigt at følge alle rådene fra Fødevarestyrelsen for samme portion ris: 
 

»Når du sætter ris i blød, får du det uorganiske arsen ud i vandet. Når du hælder vandet fra, som risene stod i blød i, ud, har du allerede fjernet en del af det uorganiske arsen. Har du glemt at sætte risene i blød dagen forinden, kan du mindske mængden af uorganisk arsen alene ved at skylle grundigt.«
 

Bruger du en riskoger, når du tilbereder ris, kan du mindske risikoen for uorganisk arsen i risene, hvis du har sat dem i blød først og hældt det overskydende vand fra. 
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spis ris fra forskellige lande

  • Uorganisk arsen findes naturligt i nogle områder, hvor der dyrkes ris, men ikke i alle områder. Stoffet findes især i det vand, risene står i, når de dyrkes. 
  • Arsen findes ikke i bestemte lande – der kan være nogle områder af Indien, hvor der er en større forekomst af uorganisk arsen i risene, mens der ingen arsen findes i ris fra andre områder.  
  • Hold øje med rispakken, når du køber ris. Bag på posen med ris kan du ofte læse, hvilket land risene er dyrket i. Hvis det er muligt, så skift lidt mellem de forskellige lande, når du køber ris, lyder et råd. Det er dog vigtigt at huske, at du ikke har en garanti for, at du får mindre uorganisk arsen ved at vælge ris fra forskellige lande. Sørg derfor altid for at skylle dine ris, sætte dem i blød natten over eller koge dem i rigeligt vand. 

Læs mere om