Hvordan kan kolesteroltallet stige, mens jeg er på diæt?

Hvad sker der med min diæt med begrænsede mængder kulhydrater?
?

Jeg er på en diæt. Jeg spiser ikke sukkerholdige produkter, salt, alkohol og meget begrænsede mængder kulhydrater, til gengæld kylling, fisk og grøntsager, nødder, rosiner og lidt frugt, derudover indtager jeg fire fiskeoliekapsler, en spiseske levertran, to fed rå hvidløg og en multivitaminpille.

Et betydeligt vægttab tegner sig, mit triglyceridtal er faldet, men mit dårlige kolesteroltal er steget.

Skyldes det mon fiskeolien eller noget helt andet?

Peter Wærum Lauritzen, Svebølle:

Svar fra Per Brændgaard

Faldet i triglycerid kan forklares ved, at du spiser kulhydratfattigt, proteinrigt og tager fiskeolietilskud. Det dårlige kolesterol, LDL-kolesterol, bliver påvirket af forskellige forhold. To af de vigtigste er fedtkvalitet og kostfibre.

Det sundeste er at spise en moderat mængde fedt (altså hverken fedtfattig eller decideret fed kost) med et forholdsvis højt indhold af umættet og lavt indhold af mættet fedt.

Jeg har mødt mange, der begår den fejl, at de spiser for fedtfattigt i deres bestræbelser på at spise meget sundt. I det tilfælde er det gavnligt at spise mere fedt af den rigtige slags. Rapsolie er et eksempel på en meget sund olie for kolesteroltallet.

Det, der kan ske, når man skærer ned på kulhydraterne, er, at man så også skærer ned på kostfibrene. Kostfibre i grøntsager, fuldkorn og frugt hjælper til at sænke LDL-kolesterol. Så det vil være godt for dig at spise mere rugbrød, havregryn, æbler, osv.

Men det kan være svært præcis at sige, hvad årsagen kan være. Der kan også være tale om usikkerhed i målingen af kolesterol, så du kan prøve at blive målt igen.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.