Hvor meget kød må jeg spise? Se 3 eksempler her
350 g kød svarer nogenlunde til:
Hvorfor anbefaler Fødevarestyrelsen 350 g kød om ugen?
Kød indeholder vigtige mineraler og vitaminer – herunder særligt vitamin B6, vitamin B12 og vitamin A samt mineralerne jern, zink og selen. Proteinerne i kød er desuden af særlig høj kvalitet og indeholder alle de livsnødvendige aminosyrer.
For dit helbreds skyld bør du imidlertid begrænse mængden af ’rødt kød’ – altså kød fra firbenede dyr (f.eks. okse, kalv, lam og gris) samt forarbejdet kød og pålæg helt generelt. Rødt kød fra firbenede dyr indeholder en hel del mættet fedt, som ikke gavner sundheden. Desuden peger meget forskning på, at rødt kød øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. I forhold til forarbejdet kød, der ofte er røget eller saltet – såsom bacon, pølser samt en del kødpålæg – peger forskningen entydigt på, at det øger risikoen for førnævnte kræfttyper.
Det hjælper også klimaet, når vi skærer ned på kødet og i stedet skruer op for bælgfrugter som proteinkilde, som Fødevarestyrelsen anbefaler. Kødproduktion har nemlig generelt et højt klimaaftryk sammenlignet med andre fødevarer. Det gælder især okse- og lammekød. Sammenlignet hermed belaster fjerkræ, gris og æg klimaet væsentligt mindre.
På den baggrund lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen (og Madpyramiden fra Coop) altså, at omkring 350 g kød om ugen som del af en generelt planterig og varieret kost er tilpas for mennesker med normalt helbred.
Kilder: madpyramiden.dk, programchef mad og måltider i Coop Bente Svane, Fødevarestyrelsen, sundhed.dk, Kræftens Bekæmpelse.
Husk fisk og skru op for bælgfrugter, frugt og grønt
Fødevarestyrelsen anbefaler desuden, at man spiser:
- Ca. 350 gram fisk om ugen
- Ca. 100 g bælgfrugter om dagen
- Ca. 600 g grøntsager og frugter dagen
OBS: Vær opmærksom på, at der er supplerende kostråd for gravide, ammende, børn og ældre over 65 år. Der er også anbefalinger, hvis du ønsker en helt vegetarisk og vegansk kost.