Redaktionen anbefaler






Hormoner sætter gang i alt muligt i kroppen, det er blandt andre dem, der gør huden mere fedtet og kan give bumser.
”Det er 1 million kroners-spørgsmålet, for vi ved det faktisk ikke endnu. Alle de processer, der sker både under og efter puberteten, kender vi ganske godt til, og vi ved også, at hvis du skal forplante dig, skal du igennem puberteten,” siger endokrinolog Claus Højbjerg Gravholt fra Aarhus Universitet.
”Det kan ske, men i de fleste tilfælde kan vi godt sætte puberteten i gang, ligesom vi også kan bremse den, hvis den kommer for tidligt. Men at sætte puberteten i gang er ikke ensbetydende med, at patienterne også bliver frugtbare. Hvis man ikke kommer i puberteten, kan det eksempelvis skyldes, at forplantningsorganerne ikke virker,” siger endokrinologen.
”Den gennemsnitlige pubertetsalder er faldet lige så langsomt gennem de senere år. For piger begynder puberteten i gennemsnit, når de er 10 år, og for drenge 2 år senere. Det er derfor, at pigerne pludselig ser så meget ældre ud end drengene i den aldersgruppe,” siger Claus Højbjerg Gravholt.
Puberteten kan sætte ind tidligere og senere, men har piger stadig ikke fået menstruation, når de er 15 år, bør de gå til lægen.
”Ja, hvis den sætter ind før 8-års alderen hos piger og 1-2 år senere for drenge, siger vi, at man kommer for tidligt i puberteten. Problemet med for tidlig pubertet er, at kroppen springer over den vækst, der skulle ske i børneårene, og så bliver kroppen ikke større,” siger Claus Højbjerg Gravholt.
”For piger er menstruationen et hint om, at kroppen ved at nå sin endelige højde, og menstruationen markerer begyndelsen på slutningen af puberteten. Drenge har ikke på samme måde et tegn på, at puberteten slutter,” siger Claus Højbjerg Gravholt.
Alle ændringerne i og på kroppen skyldes de mandlige og kvindelige kønshormoner testosteron og østrogen, som der bliver produceret meget mere af i puberteten.
”Det er i puberteten, at kroppen for piger og drenge begynder at blive ret forskellige fra hinanden og drengene bliver stærkere og pigerne får former. Men det er også her, at hjernen bliver færdigudviklet,” siger Claus Højbjerg Gravholt.
Lægerne mener, at der sker en udvidet kommunikation mellem de dele, hjernen er bygget op af, når østrogen og testosteron stiger i niveau. Det varierer meget, hvor påvirket man bliver af hormonerne.
”Men når puberteten er godt overstået, er man gået fra at være barnlig og mindre bevidst om sit ansvar til at være voksen, ansvarlig og empatisk – i bedste fald,” siger Claus Højbjerg Gravholt.
Kilde: Claus Højbjerg Gravholt, klinisk professor, overlæge, dr.med. ved Institut for Klinisk Medicin - Medicinsk Endokrinologisk afdeling MEA, NBG
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10