Hvad sker der med plastikaffaldet? Se plastikkens vej fra skrald til ny plastik
Har du også undret dig over, hvad der sker med plastikaffald, når det er blevet hentet af skraldebilen? Plastikken ender på anlæg som f.eks. Stena Recycling, der er Nordens største virksomhed for sortering og genvinding. På virksomhedens anlæg bliver alt fra papir over batterier til kobberskrot genvundet – og altså også masser af plastik.
Men plastik er ikke bare plastik. Der findes ufatteligt mange typer. Groft sagt kan de inddeles i blød og hård plast, herunder i sort, farvet og gennemsigtig. Plasttyperne skal genvindes hver for sig, fordi de har forskellige egenskaber og smelter ved forskellige temperaturer. Genvindes de sammen, går det ud over kvaliteten på plastikken og de produkter, der bliver lavet af den genanvendte plast.
En af de plasttyper, der genvindes hos Stena Recycling, er LDPE (Low Density Polyethylene), som er blød plastik. Det bruges f.eks. til poser, emballage af fødevarer og plastfolie. Sidstnævnte er noget af det plastikaffald, Stena Recycling modtager store mængder af, og hvert år bliver 20.000 tons plastfolie genvundet i virksomhedens anlæg.
Her kan du følge plastfoliens vej fra skrald til ny plastik:
1. Plastfolien forsorteres ud fra renhed og sammensætningen af plasttyperne LDPE og LLDPE (Linear Low Density Polyethylene), så den er klar til genvinding.
2. Folien vaskes, så etiketter og urenheder forsvinder. Herefter bliver den findelt og tørret.
3. Den rene, findelte plast bliver transporteret til en såkaldt ekstruderingsmaskine.
4. Ekstruderingsmaskinen smelter plasten og omdanner den til bittesmå plastikkugler. De kaldes også granulat. Granulatet er det, der bruges til at lave nye plastikprodukter af.
5. Granulatet kommes i store sække og sendes ud til virksomheder, der smelter det om til nye plastikprodukter.
3 hurtige om plastik
- I teorien kan plastik genanvendes uendeligt mange gange, men i praksis regner man på grund af forureninger og fugt med, at plastik kan genanvendes op til 10 gange
- 91% af al plastik bliver fremstillet af råolie
- Af al produceret plastik i verden bliver 9% genanvendt, 12% bliver brændt, mens resten bliver lagt på deponi – altså moderne lossepladser – eller ender i naturen
Kilde: Stena Recycling
Vil være endnu klogere på plastikkens rejse fra skrald til ny plastik, så læs mere på Stena Recyclings hjemmeside, hvor du også kan se rejsen på film.