Hvad er forskellen på salt og flagesalt?

Salt er ikke bare salt, men hvad er forskellen, spørger en læser.

Flagesalt, som er havsalt, har en mere kompleks smag end raffineret salt.

?

Da nu alle opskriftsforfattere anbefaler flagesalt, kunne det være interessant at få en nøjagtig beskrivelse af saltets kemiske sammensætning, med beskrivelse af stoffer, som eventuelt forurener grundstoffet.

Hans Bredahl

Svar fra Leif Skibsted

Flagesalt er havsalt af forskellig geografisk oprindelse. Havsalt indeholder typisk 98 procent natriumklorid, hvor raffineret bordsalt indeholder 99 procent natriumklorid. Forskellen skyldes indhold af magnesium, calcium og kalium fra havvandet. Magnesium og kalium smager bittert og giver havsalt en mere kompleks smag end raffineret salt. Havsalt vil alt efter høstmetode og efterbehandling fremstå som krystaller eller flager, hvilket dog ikke afhænger af sammensætningen, men derimod af forarbejdningen. Større saltpartikler giver en anden gastronomisk oplevelse, når flager knuses og opløses i munden og frigiver saltsmagen med bitre undertoner fra havvandet. Magnesium, calcium og kalium kan ikke betegnes som forureninger i denne sammenhæng, da de alle er livsvigtige mineraler. Mængden i havsalt er dog så lav, at det er uden betydning for vores ernæring. Det gælder også jern og mangan fra rødfarvede bjergsalte som Himalaya-salt, der også kan købes som flagesalt. 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om