Hunde og katte sveder ikke som os mennesker

Mennesker sveder den overskydende varme ud gennem en masse svedkirtler i kroppen, men dem har hunde og katte kun på poterne, og derfor må de halse for at nedkøle deres kroppe.

Hunde halser for at nedkøle kroppen

Når hunden skal af med varmen, sker det ved, at den ved en helt naturlig reaktion halser. Det vil sige, at den hyppigt trækker luft henover tungen. Det får vandet på tungen til at fordampe, og dermed afkøles kroppen. 

Katte halser også, men vælger oftest at hvile i stedet

Katten kan heller ikke svede tilstrækkeligt, men skal ligesom hunden også halse. I modsætning til hunde har den dog en mere rolig adfærd, og derfor overophedes den ikke så hurtigt. Katte vælger derfor som regel at hvile i stedet.

 ”Katten er måske lidt mere kløgtig end hunden på dette område, og den vælger i stedet at finde et køligt sted, hvor den kan lægge sig og køle kroppen ned,” fortæller Anne Sørensen, dyrlæge og indehaver af Fasanvejens Dyreklinik.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Svedkirtler på poterne markerer også territorium  

Hunde og katte har svedkirtler på poterne i mellem trædepuderne. Deres primære funktion hænger dog sammen med et andet formål. For det er ikke kun urin og afføring, som dyrene bruger til at markere deres territorium med. 

”Svedkirtlerne på hunden og kattens poter er forbundet til talgkirtlerne, som udskiller fedt og sørger for, at hud og hår ikke tørrer ud, men de udskiller også dufte, og dem gør hunde og katte også brug af, når de skal gøre andre artsfæller opmærksomme på deres tilstedeværelse,” siger Anne Sørensen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Manglende sved giver større risiko for dehydrering

Hunde og katte har en øget risiko for dehydrering på grund af deres anderledes måde at komme af med varmen på.

Eftersom deres kroppe ofte, når det er meget varmt, må regulere temperaturen ved hjælp af fordampning af vand. 

”Det er derfor, at det er så vigtigt aldrig at lade din hund sidde i en varm bil. Og det gælder både sommer og vinter. Sørg desuden for, at der altid er vand til rådighed til både hunde og katte. De bliver hurtigt tørstige, hvis de skal halse for at nedkøle sig, og kan kun selv styre væskebalancen, hvis de har fri adgang til vand,” siger Anne Sørensen. 

Læs mere om