Gæster i weekenden? Overrask med en smörgåstårta

Bland de kombinationer af pålæg du godt kan lide i en svensk pålægslagkage. Se opskriften her.

Har du brug for en let gæsteservering til for eksempel en frokost, og kan du lide mayonnaise, smøreost, rejer, agurk og kaviar, skal du prøve den svenske specialitet smörgåstårta. Der er mad til mange, den er sommerlig og sjov, og i Sverige er den blevet retro. Opskriften findes på linket herunder.

Server smörgåstårta til reception, fødselsdag eller barnedåb

Svenskerne spiser smörgåstårta, når de går til barnedåb, konfirmation, reception eller fødselsdag.

”Det er en folkelig spise, der er uprætentiøs, man fører sig ikke frem for at vise, at man er noget, og så er den er demokratisk. Den  skæres ud, så alle får stykker med samme indhold. Smörgåstårta udtrykker selveste folkhemmet, og det er typisk svensk,” siger etnolog og Ph.d. Anna Burstedt, der er ansat på universitetet i Lund.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Smörgåstårta skal helst trække i køleskab lige som en lagkage, så den bliver saftig og god

Nogle læsere kan måske huske 1970’ernes landgangsbrød med leverpostej, spegepølse og ost på samme brød. Smörgåstårtan er en avanceret udgave af landgangsbrød. Læg den gerne sammen som en lagkage, dagen før den skal spises, så den kan trække, og pynt den fint umiddelbart inden servering.

Brug bacon, leverpostej, ost, æg, tomat agurk, rejer, tun kaviar og krydderurter til smörgåstårta

Typiske ingredienser til smörgåstårta er rejer, tun, kaviar, krebs, laks, skinke, leverpostej, bacon, ost, æg, tomat, agurk, avocado, rød peber, salat, dild, persille, revet peberrod og purløg. Kombiner det, du synes, smager godt sammen.

Læs mere om