Fysioterapeuten: Kom godt i gang med havearbejdet

Det tidlige forårsvejr har lokket danskerne ud af vinterhiet. Det betyder, at vi så småt allerede er begyndt på havearbejdet, og det er positivt, for det er godt at få gang i kroppen igen. Men før du kaster dig over hækkeklipperiet og lugning, er det en god idé at afveje strabadserne i haven, ellers risikerer du en tur til fysioterapeuten eller på skadestuen. Her får du fysioterapeutens råd til at komme godt i gang uden uheld.
 
mand der graver i haven

Det er en god idé at holde pauser unde rhavearbejdet, lytte til kroppen undervejs og ikke sætte sig for at ville lave alt på den samme dag. 

 

Mange går for hårdt til den i haven

Havesæsonen er for alvor på trapperne. Det samme er de mange uheld, danskerne oplever i haven. Efter en lang vinter på sofaen kan det nemlig være en udfordring for kroppen at kaste sig over havearbejdet. Og det er ærgerligt, for aktiviteterne i haven er en god mulighed for at få en sund start på foråret.

 

»Hvis man har ligget på sofaen det meste af vinteren, er 4-6 timers hårdt fysisk arbejde med at flytte krukker, havemøbler, luge bede og klippe hæk en stor belastning for kroppen. Hvis man er uheldig, kan det ende med skader og gener i muskler, sener og led og desværre også øge risikoen for alvorlige ulykker,« fortæller fysioterapeut Niels Honore fra FysioDanmark, hvor de hvert år oplever mange, der kommer ind med smerter i ryg, skulder, nakke og håndled, fordi de er gået for hårdt til den i haven.

Start langsomt ud og undgå uheld i havenUlykker af mere alvorlig karakter er oftest forbundet med hækklipperen, arbejde på stige eller med plæneklipperen. Her skal man særligt være forsigtig, fortæller Niels Honore.

 

»Ofte er vi ikke er i god nok form til at stå 2 -3 timer på en stige med en tung hækkeklipper. Og når musklerne begynder at svigte, sker uheldene. At kunne arbejde en hel dag i haven er det samme som at kaste sig over et mindre forhindringsløb uden at have forberedt kroppen på det.« 

 

Derfor er det en god idé at holde pauser, lytte til kroppen undervejs og ikke sætte sig for at lave alt på den samme dag. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fakta om ulykker i haven

De ca. 8000 haveulykker om året forekommer:

•    Søndag er den ugedag, hvor flest kommer til skade i haven

•    Dobbelt så hyppigt hos mænd som hos kvinder.

•    Mest i 50-55-års alderen.

•    Hovedsageligt i april og juli.

•    Ofte i forbindelse med arbejde på en stige, løft, håndtering af gren- og hækkeklippere.

•    Hver 10. tilskadekomne har behov for indlæggelse. 

 

*Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital

 

 

 

Det går hårdest ud over mændene – om søndagen

Det er mændene, der er mest uheldige i haven, og det er søndag, de fleste uheld sker. Det undrer ikke Niels Honore, der har specialiseret sig inden for mænds sundhed. 

 

»Jeg bliver altid imponeret over vores gåpåmod og optimisme, når det kommer til forårshaven. Det hele kan fikses på en enkelt søndag, og jeg kan da sagtens flytte den 40 liters havekrukke alene. Det er rigtig godt, at vi kommer ud og får gang i kroppen, men vi skal passe på, at vi ikke præsterer over evne. Det er ofte årsagen til, at det giver et smæld i ryggen, eller vi træder forkert på stigen.«

 

Han opfordrer til, at man i stedet tager en ting ad gangen og ikke overdriver. Er man opmærksom på dét, så er havearbejdet en oplagt mulighed for at komme ud og få gang i den vintertrætte krop. 

Gode råd til havearbejdet

Her får du fysioterapeutens tips til, hvordan du kan overkomme mere i haven og undgå uheld:

 

  1. Sørg for at starte langsomt og trap langsomt op – lyt til kroppens signaler. 
  2. Få overblik over opgaverne i haven, del dem op over ugen – i stedet for at klare det hele om søndagen. 
  3. Opvarm ryggen og de store led, inden du går i gang.
  4. Vær særligt varsom ved tunge løft med rotation samt arbejde med armene over skulderhøjde. 
  5. Løft aldrig over 15 kilo og sørg for at have rigtig løfteteknik, hvor du bruger dine ben til at løfte med og holder ryggen rank under løftet.
  6. Vil du virkelig gå til den med havearbejdet, så vær i god form – det mindsker chancen for skader betydeligt. 
  7. Vil du have mere ud af det, kan du få pulsen op med en lille løbetur eller en omgang træning i haven, når du er færdig med havearbejdet. Gerne 2 gange om ugen a ca. 20 minutter med fuld kraft på ventilerne. Så har du været hele kroppen igennem og begynder at komme i form.