Redaktionen anbefaler






En varm og vindstille eftermiddag i maj står landmand Christian Jørgensen foran sit gamle kornmagasin. Med et fast håndtryk og et smil, der lyser op i solen, byder han velkommen midt i det grønne, sjællandske landskab. Bag ham breder markerne sig i bløde bakker – spirende og levende – som et sceneopsæt i en Morten Korch-film. Det lille gods Arnakkegård ligger idyllisk mellem en mindre sø, en ældre staldbygning og kornmagasinet, der er tomt lige nu, men som om et par måneder fyldes med økologisk havre, som senere ender i de danske køkkener som ØKO Havreris. Det nye sort kaldes det her i området, fordi det repræsenterer noget helt nyt: Et fiberrigt, klimavenligt og sundt alternativ til ris.
”Jeg har med havre at gøre hele tiden. Dagen starter med, at jeg laver mellem fire og seks portioner havregrød til min familie. Det varierer lidt, om jeg kan få lokket det i mine børn, men de fleste forbrugere vil gerne spise noget, der både er godt for kroppen og jorden,” forklarer Christian, mens han viser rundt på ejendommen.
42-årige Christian Jørgensen har siden 2008 drevet Arnakkegård i Svinninge vest for Holbæk sammen med sin familie. Arnakkegård driver 800 hektar jord – svarende til cirka 1000 fodboldbaner – og med 20 faste medarbejdere er der liv og aktivitet året rundt. I højsæsonen kan antallet af ansatte nærme sig 75, når der skal høstes gulerødder, kartofler, frø, spelt – og ikke mindst havre.
Men Christian står ikke alene med ansvaret. Arnakkegård er nemlig en del af Danmarks første sharefarming-organisation – en landbrugsmodel, hvor landmænd deles om risiko og gevinst.
”Hey, Lasse!” råber Christian med et smil til sin kollega, der suser forbi på en traktor hen imod laden ved godset. Samarbejdet er en naturlig del af hverdagen her – både i marken og i forretningsmodellen.
”Vi løfter i flok herude. Det giver både fagligt og menneskeligt meget mere mening at dele ansvar og erfaringer end at stå alene med det hele. Sharefarming handler for mig om at skabe noget bæredygtigt – ikke bare for jorden, men også for dem, der arbejder på den,” siger Christian og sender et vink efter traktoren i det fjerne.
Foto: Lisbeth Holten
Havren på Arnakkegård er ikke bare endnu en afgrøde i rækken. Den er blevet en hjørnesten i det økologiske landbrug, som Christian Jørgensen og hans team driver med stor omhu og stolthed. Når marken står tæt og gylden, og det endelig er tid til høst i august, samles omkring 1.000 tons økologisk havre i kornmagasinet, som hvert år bliver leveret til Valsemøllen i Esbjerg. Her gennemgår havren en nænsom forarbejdning, der forvandler den til ØKO Havreris – et sundt, fiberrigt og klimavenligt alternativ til traditionelle ris eller pasta, som nu har fundet vej til supermarkedernes hylder.
Samarbejdet med Valsemøllen er både tæt og tillidsfuldt. Det er en cyklus, der begynder i den sjællandske jord og ender som et færdigt produkt i danskernes køkkener. Men for Christian handler det om mere end blot produktionen:
”Jeg elsker omgangstiden ved at drive et landbrug. Det kan lyde lidt nørdet, men der er noget skønt over, at en landbrugssæson følger kalenderen. Og det kan jeg virkelig godt lide. Det der med, at dagene sjældent ligner hinanden, mangeartede arbejdsopgaver og vekslende arbejdstider. Og når der så er gået et år, kan man starte forfra. Specielt elsker jeg de tidlige morgener og sene sommeraftener, hvor der er ro og tid til fordybelse. Jeg har et helt særligt forhold til jorden.”
”Vejret og klimaudfordringer er det sværeste ved jobbet. Heldigvis betyder det knap så meget, når man arbejder med havre. Det kan klare lave temperaturer, store udsving i nedbør og generelt kræver det ikke meget arbejde, når det sået. Lidt husdyrsgødning samt ukrudtsbehandling, og så passer det næsten sig selv.”
Christian taler ikke bare om jorden som underlag for maskiner og afgrøder. For ham er den noget levende – noget, der kræver respekt, tålmodighed og tilstedeværelse. Det handler om samspil. Om at forstå jordens rytme, give den plads til at trække vejret og lade den give igen – i sit eget tempo.
”Jeg bliver sgu sådan lidt stolt og barneglad, når jeg ser havrerisen nede i butikken. Selvom jeg ikke kan være sikker på, at det lige præcis er fra mine marker, er der alligevel en vis glæde over at kunne bidrage til en større fortælling. Og så er jeg især stolt af at bidrage med økologi. Det betyder meget for mig at værne om jorden og ikke bruge kunstige sprøjtemidler for at fremskynde en proces. Det resulterer også i et bedre produkt.”
Fem retter med ØKO Havreris som alternativ til almindelig ris: