Fortrydelsespiller – er de farlige?

Fortrydelsespiller, eller nødprævention, er forbundet med forskellige myter og skrækhistorier: Men hvad er sandheden egentlig om de små piller? Vi har spurgt ledende overlæge på afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Kolding Sygehus og næstformand i Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik, Annemette Lykkebo

Bare rolig - de små piller gør dig ikke steril, men den store mængde af hormon, kan godt forstyrre din naturlige hormonproduktion, og sende den ud af balance.

Kan man blive steril, hvis man bruger dem flere gange?

»Man kan ikke blive steril, men det er ikke bare bolsjer, det er en stor mængde hormon, man indtager. Den store mængde hormon i pillerne kan sende kroppens egen hormonproduktion ud af balance, give bivirkninger og ubehag.«

Fortrydelsespiller

  • Siden 1995 har danske kvinder kunnet købe fortrydelsespiller på recept
  • I 2001 blev det muligt at købe fortrydelsespiller i håndkøb
  • I 2001 blev der solgt 21.000 fortrydelsespiller, og siden er tallet vokset enormt
  • Tallet lå på lige omkring 100.000 pakker om året mellem 2008 og 2015
  • Efter 2015 er tallet fortsat stigende

Hvilke bivirkninger kan man opleve?

»Man kan opleve at få kvalme, opkastninger, hovedpine, brystspændinger og alt det, vi egentlig oplever lige op til menstruationen. Det kan også give uregelmæssigheder i cyklussen, som oftest bare i den pågældende cyklus, men hvis man bruger det gentagne gange, så kan det for nogle slå cyklussen i stykker, fordi kroppen har svært ved at finde ud af, hvad der er den naturlige rytme.«

Kan de bruges som prævention?

»Det er vigtigt at forstå, at det ikke er prævention, som du bare kan bruge en gang om måneden. Det er nødprævention, som kan bruges hvis man har været uheldig.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er de farlige?

»De er ikke farlige, nej. Men vi ved f.eks., at det syntetisk fremstillede hormon, gestagen, som også bliver brugt i nogle p-piller, hos nogle kan øge risikoen for, at man kan få blodpropper i benene. Så man kan godt sige, at hvis man tager fortrydelsespiller hele tiden, kan samme risiko også gælde her.«

Læs mere om