Du kan ikke altid se, om dyrene har ondt
Hunde og katte er ikke nemme at se på, om de har ondt. Hvor det nok er nemt at finde ud af, hvornår du selv skal til lægen, kan det være sværere at finde ud af, hvornår dit kæledyr skal til dyrlægen. Finn Boserup, der er dyrlæge ved Dyrefondet, fortæller om kæledyrenes måde at håndtere smerter på, så du nemmere kan gennemskue, hvornår det er godt at opsøge en dyrlæge.
Hunden skjuler smerte
Kæledyr er vanedyr – og især hundene fortsætter så vidt muligt den adfærd, de plejer, selvom de har ondt.
»Har en hund meget ondt, er du ikke i tvivl om, at den er i smerte. Den vil måske hyle og jamre sig, og den snapper måske ud efter dig, hvis du rører den, hvor den har ondt. Men hvis en hund kun har lidt ondt, gør den, som den plejer. Den vil gerne ud og gå tur, den spiser og prøver så vidt muligt at leve, som den gør hver dag,« siger Finn Boserup.
Skal du se, om en hund har ondt, skal du kigge efter de små ting. Måske holder hunden sig lidt mere for sig selv, måske spiser den lidt mindre, end den plejer, eller vil tidligere hjem fra gåturen.
»Hvis der er uforklarlige forandringer i hundens adfærd i mere end et halvt døgn, bør du kontakte en dyrlæge, så du er sikker på, at der ikke er noget mere alvorligt i vejen,« lyder rådet fra Finn Boserup.