Hvornår skal min hund eller min kat til dyrlæge?

Kan man se på sin hund eller kat, om den har ondt? Dyrlæge Finn Boserup fra Dyrefondet fortæller, hvordan du kan se, om dit kæledyr har smerter og skal en tur forbi dyrlægen. Samtidig skal du huske de regelmæssige sundhedseftersyn, hvor I kan tale om vaccinationer, der typisk skal gives årligt, lyder rådet.

Det kan være svært at se, om en hund eller en kat har ondt og skal til dyrlæge. En hund vil nemlig gøre alt for at opføre sig så normalt som muligt.

Du kan ikke altid se, om dyrene har ondt

Hunde og katte er ikke nemme at se på, om de har ondt. Hvor det nok er nemt at finde ud af, hvornår du selv skal til lægen, kan det være sværere at finde ud af, hvornår dit kæledyr skal til dyrlægen. Finn Boserup, der er dyrlæge ved Dyrefondet, fortæller om kæledyrenes måde at håndtere smerter på, så du nemmere kan gennemskue, hvornår det er godt at opsøge en dyrlæge.

Hunden skjuler smerte

Kæledyr er vanedyr – og især hundene fortsætter så vidt muligt den adfærd, de plejer, selvom de har ondt.
 
»Har en hund meget ondt, er du ikke i tvivl om, at den er i smerte. Den vil måske hyle og jamre sig, og den snapper måske ud efter dig, hvis du rører den, hvor den har ondt. Men hvis en hund kun har lidt ondt, gør den, som den plejer. Den vil gerne ud og gå tur, den spiser og prøver så vidt muligt at leve, som den gør hver dag,« siger Finn Boserup.
 
Skal du se, om en hund har ondt, skal du kigge efter de små ting. Måske holder hunden sig lidt mere for sig selv, måske spiser den lidt mindre, end den plejer, eller vil tidligere hjem fra gåturen.
 
»Hvis der er uforklarlige forandringer i hundens adfærd i mere end et halvt døgn, bør du kontakte en dyrlæge, så du er sikker på, at der ikke er noget mere alvorligt i vejen,« lyder rådet fra Finn Boserup.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ring til Dyrenes Vagtcentral

Er dit kæledyr syg, så ring først og fremmest til din normale dyrlæge. Er det uden for åbningstiden, henviser de til en dyrlæge, der har vagt.

Er et dyr i nød, for eksempel et dyr, der er kørt ned i trafikken, kan du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon: 1812.

Dyrenes Vagtcentral er bemandet med medarbejdere, der har stor erfaring med dyr i nød – og samtidig driver vagtcentralen også en ambulancetjeneste.

Katten gemmer sig for dig

Har du en kat, der har smerter, vil du ofte opleve, at den gemmer sig for dig. Katten er måske ikke så legesyg som normalt, spiser ikke det, den plejer, eller har ikke lyst til den samme menneskelige kontakt, som den plejer.
 
»Katte kan også ryste lidt eller trække vejret hurtigere, hvis de har ondt. Et andet tegn er, hvis katten ikke lægger sig de steder, den plejer. Men det er vigtigt at sige, at det er dig, der kender dit kæledyr. Hvis du begynder at få mistanke om, at noget er galt, så er der nok noget galt, hvis den ændrede adfærd står på i længere tid,« siger Finn Boserup.

Husk de årlige sundhedseftersyn

Selvom din hund eller kat ikke viser tegn på smerter, bør du alligevel slå vejen forbi en dyrlæge en gang om året.

»Ved et årligt sundhedseftersyn kan vi fange mange ting i opløbet, for eksempel ømt tandkød inden det udvikler sig til tandkødsbetændelse eller begyndende overvægt, så vi kan forebygge sukkersyge. Mange vacciner, som man giver hunde og katte, beskytter også kun i ét år,« siger Finn Boserup.