Ferietips: Sådan tager du fantastiske billeder med din smartphone

Gå tæt på og tænk over lyset. Sådan lyder to af de råd, der kan give dig bedre billeder, når du bruger din mobiltelefon som kamera. Smartphoneekspert Silvan Popovic giver dig gode råd til at tage endnu bedre billeder med mobilen

Mobilen er det foretrukne kamera

Hiver du lige mobilen frem, når et øjeblik skal foreviges? Og har du hundredevis af billeder liggende på din smartphone? Så er du ikke den eneste. En ny undersøgelse, Yougov har lavet for Sony, viser, at 62 procent af danskerne bruger mobiltelefonen som deres primære kamera. 

Billedkvaliteten på de nyeste mobilkameraer er efterhånden så god, at kameraet kan udkonkurrere et lille digital kamera med bare få år på bagen. Samtidig har du ofte din smartphone på dig og kan med få tryk dele dine snapshots på de sociale medier. 

Silvan Popovic er smartphoneekspert og direktør for MyTrendyPhone.dk, der leverer udstyr til mobiltelefoner. Han giver her nogle enkle tips til, hvordan du kan tage skarpe billeder med din smartphone. 

Tænk over lyset

Lys er det vigtigste, når du skal tage billeder. Så længe det ikke kommer forfra, gælder devisen: jo mere, desto bedre. Du kan i nødstilfælde bruge blitzen, hvis der er mørkt eller motivet er i kraftigt modlys, men det giver ofte en kold og kunstig stemning. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fokusér

Det er afgørende at fokusere på det vigtige i billedet. Få et ansigt eller et andet vigtigt element til at fremstå skarpt, mens baggrunden sløres. Det gøres ved at trykke på skærmen der, hvor du vil fokusere. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå rystelser

Smartphones er glatte, tynde og generelt svære at holde fast i, hvilket ofte gør billederne slørede. Støt din telefon mod en væg, bordkant eller træstamme i skudøjeblikket. Eller brug volumenknappen på hovedtelefonkablet som udløser, så telefonen kan holdes stille med én hånd, mens billedet tages med den anden.

Gå tættere på

Det kan være grænseoverskridende at stikke telefonen helt op i hovedet på ’modellen’, men det giver altså bedre billeder. Brug aldrig den digitale zoomfunktion, da den forringer billedkvaliteten. 

Husk efterbehandling

Brug lidt tid på at efterbehandle billederne. Du kan ofte gøre underværker for et billede ved blot at beskære det eller øge kontrasten. De fleste fotoapps har redigeringsfunktioner.

Danskerne efterspørger undervandsbilleder

Markedet for fototilbehør til smartphones er eksploderet, og der findes masser af gadgets til dem, der vil gøre lidt ekstra ud af deres mobilbilleder, fortæller Silvan Popovic:

»Vi sælger mange holdere til smartphones, så brugeren kan tage billeder, hvor hun selv er med. Nogle er på en lille trefod, mens andre er monteret for enden af en udtrækkelig stang. Andre efterspørger forskellige typer af vandtætte og modstandsdygtige cases til smartphones, så man kan bruge telefonen som kamera på dykkerture eller på cykel ned ad en skovsti. De kan monteres på en hjelm, på cykelstyret eller i et seletøj på brystet.« 

Læs mere om