Er du klar til at gå på pension?
Hvordan forbereder man sig bedst på at blive pensionist?
»At gå på pension er en af de store omvæltninger i livet, og det værste, man kan gøre, er ikke at forberede sig. Først og fremmest kræver det dybe samtaler med venner og ægtefælle. Det er bare de færreste, der tager de samtaler. Alt for få forbereder den overgangsfase, og så kan det gå galt. Især mænd kan miste deres identitet, når de går på pension, fordi de ikke har forberedt sig. Kvinder har oftere et godt netværk og mange interesser. De lærer nye sprog eller passer børnebørn og har tid til frivilligt arbejde. De farer derudad.«
Hvad skal man overveje på forhånd?
»Det en god idé at spørge sig selv: Hvad kan jeg, hvad vil jeg, og hvad har jeg glæde ved? Måske skal man finde nye netværk. Gå ud og hør nogle foredrag og få ny viden, så man kan finde et område, man skal interessere sig for fremover. Det er slet ikke for tidligt at begynde at tænke over pensionistlivet og tale med sin omgangskreds 5 år før, man regner med at gå pension. Det er en modningsproces, som tager lang tid.«
Har du råd?
Det er en god idé at få helt styr på det økonomiske, når du skal på pension. Banker og pensionsselskaber har stribevis af rådgivere, men man må ikke glemme, at de har deres egne interesser. Ældre Sagen anbefaler, at man bruger penge på at konsultere en uvildig, professionel pensionsrådgiver, og at man gør det flere år, før man planlægger at gå på pension. Du kan eventuelt starte med selv at tjekke din opsparing på pensionsinfo.dk, men for mange kan det være svært at overskue, hvor langt opsparingen egentlig rækker.
Giver det konflikter, når et ægtepar får så meget tid sammen?
»Det er et helt klassisk problem, at mand og kone kan gå hinanden på nerverne, når de pludselig skal være sammen så mange timer i døgnet. Desværre ser vi også en stigning i skilsmisser blandt folk i pensionsalderen. Ofte er det kvinderne, der får nok af manden, som ikke gider noget som helst. Der er mange faresignaler. For eksempel kan kvinden foreslå, at de skal gå til et fælles foredrag om sundhed og bedre samliv, og manden siger: »Tag du bare af sted alene – jeg skal lige ordne noget herhjemme«. Men sludder og vrøvl. Han skal med – op af sofaen. Han skal have en indsigt i, at han og de kan få et bedre liv. Det afgørende i parforholdet er at finde ud af, hvad man kan mødes om. Det er fint at have mine interesser og dine interesser, men man skal også have fælles interesser. Og det er fuldstændig ligegyldigt, hvad det er, der fylder i livet. Det afgørende er, at den enkelte – og andre gange begge parter – har glæde af det.«
Hvordan finder man nye interesser?
»På samme måde som mange unge tager et fjumreår, hvor de finder ud af, hvad de vil med livet, vil det være rigtig godt for mange at tage et tilsvarende fjumreår i den anden ende af livet for at finde ud af, hvad pensionisttiden skal bruges på. Det handler om at skrue livet sammen, så der både er udfordringer, fælleskaber og oplevelser for at få et godt og aktivt liv. Gå på biblioteket, tag til foredrag, gå på højskole, kontakt interesseorganisationer. Det handler om at finde noget, man har lyst til. Derfor anbefaler vi, at man i sidste del af arbejdslivet går ned i tid – for eksempel på en firedages uge – og så bruger den femte dag på andre ting. Så man får en nedtrapning fra arbejdsmarkedet og en optrapning til det nye liv.«
Hvad skal tiden bruges på?
»Mange siger, at når de går på pension, vil de sove længe, læse bøger, nyde morgenkaffen og rejse meget mere. Men det er kun underholdning, og livet består ikke kun af underholdning. Det bliver tomt i længden. Det består også af en hverdag, hvor de fleste har det rigtig godt med at bidrage. Mange har energi, overskud og gåpåmod, mens andre af forskellige årsager er udkørte og udbrændte. Her er det lidt op ad bakke. Men vi ser heldigvis flere og flere af dem, der har masser af energi, når de går på pension. Det er godt at have et projekt, men for at finde ud af, hvad det skal være, kræver det, at man er inspireret. Man skal finde ud af, hvad der interesserer én.«
Er det et problem, hvis man ikke går på pension samtidig?
»Det kan absolut være en udfordring, at den ene i et parforhold går på pension før den anden. For mange er det nemmest at trappe langsomt ned i samme takt, så man vænner sig til at gå op og ned ad hinanden og tilpasse sig det nye liv. For andre er det slet ikke en mulighed – for eksempel fordi den ene ganske enkelt ikke magter at gå på arbejde mere på grund af svigtende helbred eller dårligt arbejdsmiljø og så stopper fra den ene dag til den anden. Så kan små ting begynde at fylde, og man kan begynde at gå hinanden på nerverne. Når den arbejdende ægtefælle for eksempel kommer hjem og ikke kan forstå, at der ikke er støvsuget, lavet mad eller købt ind. Igen er det vigtigt med en god snak. Det handler om at få forventningerne på bordet og få afstemt dem.«
Hvad hvis jeg har det svært med at gå ind i sidste fase af livet?
»Det er klart, at der er mange svære spørgsmål forbundet med at gå på pension, og for mange kommer det til at fylde så meget, at de slet ikke kan se mulighederne i det nye liv. Det handler om at tage fat på eventuelle blokeringer. Det er en personlig proces for alle, uanset baggrund. Faktum er, at vi alle skal dø. Men for de fleste er der længe til. Gennemsnitslevealderen er omkring 80 år, men jo ældre man bliver, desto længere bliver den såkaldte middellevealder. Så hvis man er blevet 64 år, er gennemsnitslevealderen i stedet 84 år for mænd og 88 år for kvinder. Og de tal kan forlænges yderligere, hvis man passer godt på sig selv, det vil sige dyrker motion, spiser sundt, lader være med at ryge og ikke drikker for meget. De mennesker, der lever længst, har været aktive hele livet – lige fra forældrerådene i skolen til grundejerforeningerne og de frivillige organisationer. Der er ingen tvivl om, at det er med til at give dem et længere liv. Men det er meget vigtigt, at glæden er med. Man skal ikke blive frivillig, fordi naboen siger, man skal.«