Er det sundt at drikke øl eller anden alkohol?

Drikker du alkohol, og holder du dig på eller under Sundhedsstyrelsens anbefalinger, kan der være visse sundhedsmæssige fordele, fortæller kandidat i human ernæring Per Brændgaard. Du bør dog aldrig drikke øl, vin eller anden alkohol for sundhedens skyld.
Mand med skæg drikker øl, der er skummet over.

En lille smule øl kan være sundt. Drik dog aldrig øl for din sundheds skyld, men for smagens og nydelsens skyld.

Alkohol kan gøre dig syg

En Gammel Dansk om morgenen er sund. Sådan lyder et folkeligt sundhedsråd. I Danmark er vi glade, når alkohol har en gavnlig virkning, og husker nemt, da forskere anbefalede et glas vin til maden på grund af vinens antioxidanter. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du som kvinde drikker under 7 genstande om ugen, og at mænd drikker mindre end 14. Holder du dig inden for dette, er du i lav risiko for at blive syg på grund af alkohol. Det gør 4 ud af 5 danskere, skriver Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut i udgivelsen Alkoholstatistik 2015. 

Selvom du måske godt kan lide en kold øl, bør du dog aldrig drikke alkohol for din sundheds skyld, og intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Alkohol i små mængder kan være gavnligt mod hjerte-kar-sygdomme 

Drikker du en smule alkohol, altså under lavrisikogrænsen på 7 genstande for kvinder og 14 for mænd, kan det nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme, fortæller Per Brændgaard, der er kandidat i human ernæring.

»Men du skal ikke drikke særligt meget alkohol, før de skadelige virkninger vægter tungere end de gavnlige virkninger af drikken,« siger han og fortæller, at både øl og andre typer alkohol kan have en positiv virkning mod hjerte-kar-sygdomme – i små mængder.

»For de fleste danskere handler det dog om at drikke mindre og ikke mere øl – og om at fordele indtaget ud over flere gange om ugen, i stedet for at drikke mange genstande på en dag,« siger Per Brændgaard.

Hjerteforeningen gengiver Sundhedsstyrelsens råd om, at du som kvinde maksimalt må bør drikke 7 genstande om ugen og som mand 14. Hjerteforeningen mener desuden ikke, at man skal drikke alkohol for at forebygge hjerte-kar-sygdomme.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Alkohol er kræftfremkaldende

Drikker du øl eller andre former for alkohol, er der dog ikke noget positivt at hente i forhold til kræftforebyggelse, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

»Alkohol er kræftfremkaldende, og risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, der indtages. Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen – det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft,« skriver de på deres hjemmeside.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Individuel vurdering, om en smule alkohol er gavnligt eller ej

Der kan være individuelle tilfælde, hvor det er anbefalelsesværdigt, at du drikker en smule alkohol for sundhedens skyld – og tilfælde, hvor du helt bør holde dig fra alkohol, fortæller Per Brændgaard.

»Det afhænger af en individuel lægefaglig vurdering, hvor det især er en afvejning af risiko for hjerte-kar-sygdom sammenlignet med risiko for kræft,« siger han og fortsætter:

Sundhedsstyrelsens 7 udmeldinger om alkohol

  • Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred
  • Drik ikke alkohol for din sundheds skyld
  • Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd
  • Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du drikker mere end 14/21 om ugen
  • Stop før 5 genstande ved samme lejlighed
  • Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld
  • Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol

 

»Øl og andre former for alkohol kan være sundt for en person med en høj risiko for hjerte-kar-sygdom og en lav risiko for kræft, mens personer med høj risiko for kræft – eksempelvis hvis mange i familien er blevet ramt af kræft – bør drikke så lidt øl og andre former for alkohol som muligt.«

Nyd din øl

Kan du godt lide øl eller et glas vin, så sørg for at nyde glasset og justér eventuelt indtaget, så det kommer ned på et sundt niveau, råder Per Brændgaard.

»Drik øl for smagens og nydelsens skyld – ikke for virkningen – og glæd dig samtidig over, at der måske kan være nogle sundhedsmæssige gevinster ved den første øl, som du til gengæld godt og grundigt kan ødelægge med den næste,« siger han.