Er det farligt at spise frugt og grønt, der er dyrket i byen?

Du kan roligt spise æbler, gulerødder og anden frugt og grønt, som er dyrket i byen. Bare du sørger for at vaske det grundigt eller skrælle det, siger ekspert.

Selvom man bor i byen, kan man godt dyrke sine egne grøntsager.

Forureningen i luften er i virkeligheden et større problem

Det hurtige svar er nej, det er ikke farligt at spise frugt og grønt, der er dyrket i byen. Men man skal sørge for at vaske støv og jord af afgrøderne, uanset om der er tale om frugt, blade eller rødder, og rodfrugter skal gerne skrælles. Det siger Jakob Magid, der er lektor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

»Den forureningsbelastning, vi får fra grøntsager dyrket i byen, er forsvindende lille i forhold til den belastning, vi får, når vi bare trækker vejret almindeligt. Forureningen i luften er i virkeligheden et langt større problem end det, der måtte være i det, vi spiser.«

Uanset hvor man bor, er luftforurening ifølge Jakob Magid mindst 1000 gange mere belastende for helbredet end at spise noget, som er dyrket i området. 

Det skal du være opmærksom på

  • Rodfrugter skal vaskes ekstra godt af. Skræl dem, hvis du er i tvivl om, hvorvidt de har vokset i forurenet jord.
  • Afgrøder, der står ude i lang tid, før de bliver høstet. Fx grønkål. Bladenes voksbelægninger, krøller og små fordybninger gør dem vanskelige at vaske ordentligt rene.
  • Køb ren jord at dyrke i, hvis små børn skal være med.

Spis gerne æbler og blommer fra træer tæt på trafik og jernbane

Du skal altså ikke være nervøs for at plukke æblerne fra træet ved jernbaneoverskæringen eller frugterne fra det vilde mirabelletræ lige ud til omfartsvejen, hvor lastbilerne drøner forbi døgnet rundt.

»Spis dem endelig. Frugten befinder sig normalt langt fra rødderne. Og skulle der komme en lille smule forurening ind gennem rødderne, så bliver det filtreret fra, når det skal hele vejen op igennem planten. Bare du sørger for at vaske frugten godt,« siger Jakob Magid. 

Lige så mange tungmetaller i butikkernes frugt og grønt

Jakob Magid og hans kolleger har undersøgt indholdet af tungmetaller i frugt og grønt dyrket i private byhaver og sammenlignet med det, man kan købe i butikkerne. Måske overraskende viste resultaterne, at der ikke var nævneværdig forskel på indholdet af tungmetaller.

Faktisk kan det være svært at finde frugt og grønt, der reelt har lavere niveau af sundhedsskadelige stoffer end dem, man selv dyrker, siger Jakob Magid.

»Så skal man købe økologiske grøntsager, der er dyrket langt væk fra byforurening og røg. Men selv de grøntsager er ikke fuldstændigt rene. Baggrundsforureningen har en vis størrelse og kan også stamme fra udlandet. Det er et vilkår, vi ikke kan vælge fra,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

5. sal er bedre end 1. sal

Der er forskel på, hvor i byen forureningen er størst. Jakob Magid og hans kolleger er i øjeblikket i gang med at undersøge, hvor meget det rent faktisk betyder for mængden af forurening i de dyrkede grøntsager. Derudover betyder højden noget for, hvor stor en forurening din hjemmedyrkede frugt og grønt bliver udsat for.

»Hvis man dyrker på 5. etage eller på taget af en bygning, der ligger lige ud til en trafikeret vej, vil afgrøderne være mindre forurenede, end hvis man dyrker på 1. etage. Men der er altså stadig ikke noget at være bange for, hvis man bor på 1. etage og gerne vil dyrke purløg i sin altankasse,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hjemmedyrket frugt og grønt giver livsglæde

Og man skal ikke underkende glæden ved at avle sine egne afgrøder, understreger Jakob Magid.

»Hvis man nyder at se planter gro – hvis det forøger ens livsglæde, og man gerne vil involvere børnene og give dem et andet forhold til mad, så mener jeg, det langt overstiger den lille risiko, der måtte være.«