Efterlader din partner altid nullermænd i hjørnerne? Sådan undgår du diskussioner om rengøring
Del hjemmet op i områder
Hvis der er uenighed om regelmæssigheden eller mængden af rengøringen hos dig og din partner, kan det være en idé at dele hjemmet op i områder og vælge, hvilke steder I hver især vil have ansvaret for at gøre rent. I skal vælge de områder, hvor det er vigtigt for jer, at I selv kan styre, hvor rent der skal være. Vil du f.eks. gerne have, at toilettet altid er meget rent, bør du vælge badeværelset som dit område. Et »område« kan også dække over sengetøj, opvask og lignende.
Hold dig på din egen banehalvdel
Aftalen gør, at I kan holde jer på egen banehalvdel og ikke behøver at forholde jer til, hvordan og hvornår den anden part klarer sin del af rengøringen. Aftalen fungerer dog kun, hvis I ikke kommer med stikpiller til hinanden.
»Har I aftalt, at den ene part har ansvaret for at støvsuge 1 gang om ugen, skal den anden part ikke bestemme, hvornår det skal foregå. Du må ikke komme med stikpiller, selvom det er søndag formiddag, og der ikke er blevet støvsuget siden sidste søndag. Måske havde din partner tænkt sig at støvsuge søndag aften, og det skal du ikke blande dig i,« understreger parterapeuten Ingrid Ann Watson.
Pas på med at sidde fast i de gamle kønsroller
Traditionelt set har kvinden stået for stort set al rengøringen i hjemmet. Selvom vi i dag oplever mere ligestilling, fastholder vi ifølge parterapeuten ubevidst de gamle kønsroller gennem den måde, vi taler om arbejdsfordelingen i hjemmet på.
»Vi siger stadig, at manden »hjælper til med rengøringen derhjemme«, eller at manden »passer børnene«, underforstået, at det overordnet er kvindens ansvar. Så længe vi bruger den slags sprog, vil mænd og kvinder ikke være i øjenhøjde, og det er ikke hensigtsmæssigt for parforholdet. Derfor skal vi udradere den måde at tale om opgaverne i hjemmet på,« siger Ingrid Ann Watson.
Desuden kan det ubevidst være svært for kvinden at give slip på følelsen af, at det er hendes opgave at holde styr på hjemmet. Det har dog ikke noget med manden at gøre og er en udfordring, kvinder selv skal forsøge at håndtere.
Diskussionen om rengøringen kan dække over andre problemer
Selvom I skændes om rengøring, er det ikke sikkert, at det er rengøringen, der er problemet. Et skænderi kan starte med at handle om, hvis tur det er til at tage opvasken, men efter et par sætninger vise at dreje sig om noget helt andet. Diskussionen om rengøringen dækker i nogle tilfælde over problemer, som I – bevidst eller ubevidst – ikke tør tage op i parforholdet.
»Mange føler, det er mere lovligt at brokke sig over rengøring, end det er f.eks. at beklage sig over for lidt sex, irriterende svigerforældre, den andens pengeforbrug eller måde at opdrage børnene på,« forklarer Ingrid Ann Watson.
Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvad diskussionen om rengøringen bunder i.
Giv jer tid til at tale ordentligt om problemet
Ligegyldigt om problemet er rengøringen eller noget andet, er det vigtigt, at I sætter tid af til at tale ordentligt om det.
»Mange par kommer op at skændes, fordi de smider en »krog« ud, som jeg kalder det. Det kan f.eks. være en spydig kommentar midt i madlavningen, hvor det ikke er smart at starte en større diskussion. Hvis der er noget, du gerne vil diskutere med din partner, så sæt tid af til det,« siger Ingrid Ann Watson.
Hun anbefaler eksempelvis en ugentlig samtaleaften, hvor der er tid og ro til at tale om de udfordringer, der nu måtte være.
Vær konkret, og husk at lytte
Når du fortæller din kæreste, hvad der går dig på, skal du være konkret. Desuden er det en god idé at holde diskussionen på egen banehalvdel ved at bruge jeg-form. Fortæl for eksempel, hvad du føler, i stedet for at anklage din partner.
Det er også vigtigt, at du øver dig i at lytte til, hvad din partner siger. Her er det altid en god idé at gentage, hvad den anden part har sagt, så du viser, at du har forstået det.
Husk, at mænd og kvinder skændes på forskellige måder
Ifølge parterapeuten er det vigtigt at være opmærksom på, at mænd og kvinder generelt skændes forskelligt:
»Ofte er det lettere for kvinder at forstå det, der ligger mellem linjerne. Omvendt er mænd tit bedre til at sige tingene direkte. Derfor kan det være en idé for mænd at øve sig i også at høre det indirekte, hvorimod kvinder med fordel kan forsøge at formulere sig mere direkte og konkret. Og husk så: I er sammen for at berige hinanden – ikke for at bekrige hinanden.«
Kilde: Ingrid Ann Watson, parterapeut.