Du skal ikke være bange for medicinrester i opdrættet fisk

Der er ikke medicinrester i opdrættet fisk, du kan købe herhjemme. Fødevarestyrelsen tager ofte prøver af fisken, og den bliver sendt retur, hvis der bliver fundet rester af medicin.

Fisk købt i Danmark er tjekket for medicinrester. Der er derfor ingen grund til at styre udenom udenlandsk fisk, hvis det er medicinrester, der vækker bekymring.

Opdrættet fisk bliver tjekket

I frostdisken kigger du måske nogle gange ned på en frossen fisk opdrættet i Thailand. Så kigger du væk og vælger en anden fisk – fra Danmark.

Det er der ikke nogen grund til. I hvert fald ikke, hvis det er, fordi du er bange for, at der er tvivlsomme rester af medicin i fisken. Der bliver nemlig taget prøver af den importerede fisk.

Helene Rugbjerg fra Fødevarestyrelsen er ekspert i brug af lægemidler til dyr og overvågning af rester i fødevarer, og hun er med til at lave undersøgelser af både importeret og dansk produceret opdrætsfisk.

”Vi finder vi af og til rester af lægemidler i fisk fra Sydøstasien. Men finder vi noget, så bliver fiskene sendt retur,” siger Helene Rugbjerg.

Et system i EU gør, at et land kommer under restriktioner, hvis man finder medicinrester i fisken. Efterfølgende bliver der foretaget skærpede undersøgelser af importeret fisk fra det pågældende land.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ingen rester i norsk laks

Opdrættet norsk laks har før været kritiseret for at indeholde rester af stoffet diflubenzuron, som bruges til at bekæmpe lakselus. Det har Helene Rugbjerg dog ikke set spor af i de undersøgelser, Fødevarestyrelsen har foretaget.

Samtidig nævner hun, at man i Danmark stort set aldrig finder spor af medicinrester i opdrættet fisk.

”Uanset hvor fisken kommer fra, vil jeg sige, at det er sikkert at spise, hvis man køber det i danske butikker,” siger Helene Rugbjerg.

Vidste du, at...

Omtrent halvdelen af verdens forbrug af fisk kommer fra opdræt i dag. I 2021 forventes det, at den globale mængde af fisk fra opdræt overstige vildtfanget fisk.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Gå efter ASC-mærket

Selvom fiskene er medicinfri, kan opdrættede fisk dog godt være produceret på en måde, der er belastende for miljøet, og hvor fiskene ikke har haft så gode leveforhold.

ASC betyder Aquaculture Stewardship Counsil og er et uafhængigt mærke, der sikrer, at man køber fisk fra opdræt, der ikke er belastende for miljøet samt sikrer rimelige arbejdsforhold for dem, der arbejder i opdrættene.

Hvis du vil være helt sikker på, at du spiser sund fisk, der har haft det godt, så skal du altså gå efter ASC-mærket.

MSC står får Maritime Stewardship Counsil og er et mærke, der sikrer samme vilkår som ASC. Her er det bare fisk, der er fanget og ikke opdrættet.

Læs mere om