Du kan sagtens spise ketchup og rugbrød efter mindst holdbar til
Mælk
Mælk i uåbnet tilstand: Du kan sagtens drikke mælken efter mindst holdbar til. Inden mælken lander i supermarkedets køledisk varmebehandles den ved hjælp af pasteurisering, så alle sygdomsfremkaldende bakterier dræbes.
Der vil derfor ikke være bakterier tilstede i en uåbnet mælk, selv om den drikkes efter mindst holdbar til. Du skal dog stadig være opmærksom på mælkens friskhed. Et godt råd kan være at hælde lidt mælk ud på en teske og smage på den.
Mælk der har været åben: En åben karton med mælk kan stadig drikkes efter mindst holdbar til. Men du skal bruge din sunde fornuft og se på den og lugte til den, hvis du er i tvivl.
Der vil usandsynligt sjældent være nogle sundhedsmæssige konsekvenser ved at drikke mælken, andet end at den vil smage grimt.
Ketchup
Flasken med ketchup vil uden problemer kunne holde sig i 1-2 uger efter, at mindst holdbar til er overskredet.
Ketchup har en høj grad af surhed og er ikke et følsomt produkt. Der vil derfor gå nogen tid, før ketchuppen vil ændre smag eller fordærve. Hvis dette er tilfældet, skal ketchuppen straks smides ud.
Rugbrød
Rugbrød kan sagtens holde sig længere end mindst holdbar til. Det kan dog med tiden blive tørt og kedeligt, og hvis det rammes af skimmelsvamp, skal det straks smides ud.
Hvis dit rugbrød er skiveskåret, eller hvis det er en varm og fugtig sommerdag, skal du især være opmærksom på skimmelsvampe.
Det kan være en fordel at opbevare dit rugbrød i køleskabet. Her holder brødet sig friskt længere og dannelsen af skimmelsvampe nedsættes.
Ost
Gule oste: Den hårde skæreost tilføres nemt skimmelsvampespore, når den tages ud og ind af køleskabet, og når vi rører ved den med vores hænder.
Skimmelsvampen kan indeholde de giftige mykotoksiner, og osten skal derfor smides ud, hvis den rammes af skimmelsvamp.
Bløde oste: Skimmelostene camembert og brie må gerne spises efter mindst holdbar til.
Ostens overflade indeholder bevidst dyrkede skimmelsvampe.
Disse er lovlige at anvende, da man er sikker på, at der ikke er giftige mykotoksiner i dem.
Skimmelsvampen fordærves på overfladen af osten og gør med tiden osten blødere og mere stærk i smagen.