Disse hustyper er de dyreste – og disse er de billigste

Der er stor forskel på huspriserne alt efter, hvilket årstal huset er fra, og hvor det ligger. Se priserne på et hus på 140 m2 fordelt på opførelsesår, og hvilken region det ligger i.
Tabel over huspriser i regionerne.

I tabellen kan du se priserne for et gennemsnitligt hus fra tidsperioder på typisk 20 år, som Home har solgt i 2015 og til medio 2016 fordelt på regioner. Der er benyttet gns. m2-priser og ganget med 140 m2 for et standardhus. Kilde: Home, Home-hushandler i 2015 og 2016

Billige huse fra før 1900-tallet

Hvis du vil købe et så billigt hus som muligt, skal du gå efter et hus, der er opført før 1900-tallet. Derimod er nye huse fra 2001 og frem de klart dyreste.

Det viser en undersøgelse, som ejendomsmæglerkæden Home har lavet på baggrund af kædens hushandler i 2015 og indtil medio 2016. Home har opdelt alle kædens hushandler i regioner og i 20-årsperioder, og udregnet prisen for et hus på 140 kvm.

Meget vedligeholdelse i ældre huse

Og der er grund til, at det er de ældste huse, der er billigst.

- Der er (i folks bevidsthed) meget vedligehold i gamle huse, og gamle huse kan ikke opnå de energimærkninger som et nyt hus kan, siger Tine R. Sode, fagekspert i Bolius.

HVILKE TING KAN MED FORDEL ÆNDRES VED GAMLE HUSE?

 

  • Efterisolér hulmur og tag.
  • Udskift varmekilden til en moderne.
  • Placér radiatorer under vinduerne og ikke inde i huset.

 

Kilde: Tine R. Sode, fagekspert i Bolius

Samtidig er en del af husene placeret på landet, hvor huspriserne er lavere end i byerne. 

Ulemper ved ældre huse

Der kan også være andre ulemper ved ældre huse. Tine R. Sode peger på, at: 

  • Boligindretningen i gamle huse er væsentlig anderledes end nu – fx er der små rum og lukkede køkkener.
  • Indeklimaet er dårligt – pga. af fx placering af radiatorer, kuldebroer og manglende isolering.
  • Installationerne i gamle huse ofte skal udskiftes, og det er dyrt.
  • Lysindfaldet er dårligt. 
  • Det koster mange penge at installere et ventilationsanlæg, som mange ønsker.

Gamle huse har sjæl og smukke detaljer

Til gengæld kan gamle huse have mange spændende ting at byde på.

- Det er huse med sjæl! De kan have overflader med patina som smukt, slidte trægulve, og de kan have spændende detaljer som stuk, flotte lysninger eller høje paneler og gesimser udenfor, siger Tine R. Sode.

Billigste hustype i Region Syddanmark

Går du efter det billigste hus det billigste sted, skal du finde et hus fra før 1900-tallet i Region Syddanmark. Her koster et gennemsnitligt hus på 140 m2 1,14 millioner kr.

I Region Hovedstaden er prisen for samme hustype mere end dobbelt så dyr med en gennemsnitlig pris på 2,71 millioner kr.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Parcelhuse er billigst i Region Hovedstaden

I de fleste regioner bliver husene billigere, jo ældre de er, viser Homes opgørelse. Dog er parcelhusene fra 1961-1980 i flere regioner billigere end ældre huse. I Region Hovedstaden er parcelhusene de billigste huse, du kan købe.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Nye huse i hovedstadsområdet er dyrest

Region Hovedstaden er ikke overraskende det dyreste sted at købe hus, uanset hvilken alder huset har. Nye huse fra efter 2000 er de dyreste. I hovedstadsområdet koster et gennemsnitligt, nyt hus på 140 m2 4,06 millioner kr., mens et tilsvarende hus i Syddanmark står til 2,13 millioner kr.

- Nye huse er billige i varme, nemme at vedligeholde og med en moderne indretning og enkel opbygning, der gør det nemt at indrette dem til, hvad man gerne vil have, siger Tine R. Sode.

- Til gengæld er de meget ens, indretningen er forudsigelig og måske lidt kedelig, og der er ikke meget sjæl, mener Tine R. Sode.

Flere vil bo tæt på de store byer

Relationschef i Home, Mads Ellegaard, kalder forskellen på huspriserne ”urbanisering på en simpel formel”. 

- Vi vil fortsat se mange søge mod de store byer, fordi det er her de unge tager en uddannelse – og ofte finder arbejde. Men de høje priser i storbyerne vil sende nogle folk retur til hjembyen, især hvis der er job at få. Men vi vil se mange, der nok bosætter sig i omegnen til de store byer eller provinsbyer forbundet med motorveje og jernbane, forudser Mads Ellegaard.