Det skal du være opmærksom på, når du køber din juleand på landet
Vær opmærksom på hygiejne
Det er en god ide at holde øje med, om der er rent og pænt hos de private, hvor man køber sin juleand. Køber man fritgående ænder og gæs på landet, er dyret ikke underlagt de samme krav til fødevaresikkerhed som i et supermarked. Derfor kræver det, at man selv føler, at man har tillid til hygiejnen på stedet.
Ænder og gæs er ikke salmonellafri
Hanne Castenschiold, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, gør opmærksom på, at ænder og gæs ikke er sikret salmonellafri.
»Når man køber dansk kylling, er man sikker på, at den er salmonellafri, at der er offentlig kontrol i alle led og fuld sporbarhed. Det samme gør sig ikke gældende, for så vidt angår ænder og gæs. De er ikke salmonellafrie og ikke underlagt de samme strenge regler, som slagtekyllinger er.«
En vigtig tommerfingerregel er at have styr på hygiejnen i køkkenet under tilberedelsen af maden. Knive og spækbræt skal vaskes grundigt, ligesom anden eller gåsen ikke skal være i kontakt med grøntsager, så længe den er rå.
»Man skal være ekstra opmærksom på at overholde hygiejnereglerne ved håndtering af de rå fugle i køkkenet og på, at de er tilberedt korrekt, altså at de er gennemstegte. Man skal tjekke ved låret, som bliver sidst færdigt. Låret skal nemt kunne vrides af, kødsaften skal være klar, og kødet skal være lysegråt eller brunt,« siger Hanne Castenschiold
Landand er dyrere end i supermarkedet
Generelt har fritgående landænder ry for at være velsmagende, store og sunde. Køber man privat frem for i supermarkedet, er prisen typisk også noget højere. Men så får man som forbruger også mulighed for at se, hvor dyret, man skal spise juleaften, har levet og er blevet slagtet.