Det skal du gøre, hvis du er blevet røgforgiftet

Befinder du dig i nærheden af en brand, har du risiko for at blive røgforgiftet, og så er første råd simpelt: Skynd dig at komme væk! Hvad du ellers skal gøre, kan du læse herunder.
Billede af røg

Røgforgiftning sikrer dig en tur til lægen

En røgforgiftning er mest typisk ved en større brand, men for eksempel kan en utæt brændeovn også være nok til at forårsage en røgforgiftning. Røgforgiftning opstår typisk ved uren forbrænding af organisk materiale.

Hvis du hoster, skal du gå til lægen

Hvis du har været udsat for røg, skal du holde øje med, om du bliver ved med at hoste i lang tid. Hvis du gør det, er der ikke noget at rafle om. Så skal du tilses af læge.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er farligt at indånde kulilte i store mængder

Når noget brænder, bruger det ilt og danner kuldioxid (CO2) og kulilte (CO). Begge stoffer ligner ilt i sin opbygning og går derfor ind i kroppen og opfører sig som ilt, og det er farligt, når kulite binder sig til de røde blodlegmer. Problemet med kulilte er imidlertid, at det binder sig meget kraftigere end ilt gør, og dermed blokerer det for iltoptagelsen. Derfor er det farligt at indånde kulilte i store mængder.

Symptomerne på røgforgiftning er stærk hoste, svimmelhed, synsforstyrrelser, sløvhed og til sidst bevidstløshed.

Hvis du har de symptomer, er behandlingen ren ilt, og derfor er du nødt til at blive tilset af en læge.

Ved meget kraftig røgforgiftning skal du behandles i trykkammer, hvor du under tryk får ren ilt, som fortrænger kulilten i blodet og organerne.Kilde: Yamuna Ratnasingham, Læge på Institut for Klinisk Medicin på Aalborg Sygehus

Læs mere om