Sådan fjerner du lugt i genbrugstøj

Dårlig lugt i genbrugstøj kan komme i vejen for, at godt tøj lever videre i en ny garderobe. Her giver en kemiprofessor og en vaskeriejer deres bedste bud på, hvordan du kommer af med skimmel, sved, røg og andre lugte, der kan sidde i genbrugstøjet
Kvinde hænger tøj til tørre

Nogle lugte går væk i vask, mens andre er mere genstridige.

Første skridt er at vaske

Pre-loved, vintage og secondhand. De fine navne, man har givet genbrugstøjet, er ikke nok til at fjerne den lugt, som desværre indimellem kan sidde godt og grundigt fast i gammelt tøj. Så hvordan kommer du af med lugten?

I mange tilfælde kan en helt almindelig vask godt klare lugten, erfarer en vaskeriejer, vi har spurgt. Men andre gange skal der mere til.

Hvis almindelig vask ikke virker, så prøv på 60 grader

»Rigtig meget lugt forsvinder, når man vasker tøjet,« siger Bent Borg Jakobsen, der er indehaver af Wiums Renseri i Holstebro og bestyrelsesmedlem i Dansk Renseri Forening.

Hvis den almindelige vask ikke virker, kan du forsøge dig med en 60-graders vask, forudsat at tøjet holder til det.

»Ved 60 grader begynder du at slå bakterier og skimmel ihjel, men hvis du har købt en kjole eller uldfrakke i genbrug, er det jo ikke vejen frem,« siger Bent Borg Jakobsen.

Nogle lugte er næsten umulige at fjerne

Når en lugt i tøj kan være meget genstridig og svær at komme af med, er det typisk, fordi tøjet har været i et miljø med stank så længe, at lugten har bundet sig meget stærkt til tøjet, fortæller en professor i kemi.

»Det gælder jo om at fjerne de molekyler, der lugter, men« siger Theis Ivan Sølling, der er professor i organisk kemi ved Københavns Universitet, »nogle gange binder de lugtende molekyler sig så stærkt til tøjet, at lugten kan være nærmest umulig at fjerne.«

Skyllemiddel fjerner ikke lugt, tværtimod

Ifølge vaskeriejer Bent Borg Jakobsen er skyllemiddel slet ikke nogen hjælp.

»Lidt populært kan man sige, at hvis du hælder parfume på en møgdynge, er det stadig en møgdynge,« som han formulerer det.

Faktisk mener han, skyllemiddel kan forværre problemet, fordi det med tiden kan få tøjet til at klistre og ophobe mere lugt.

Skrappe midler kan ødelægge tøjet

Noget af det eneste, der effektivt bryder de stærke bindinger, som lugtmolekylerne kan lave til tøjet, er skrappe kemikalier som eksempelvis klorin, som tøj sjældent har godt af.

»Bruger du klorin, skal lugten nok forsvinde, men så forsvinder tøjet også,« fortsætter Theis Ivan Sølling, der i stedet forsøgte sig med rodalon, sidste gang han selv skulle fjerne lugt fra tøj.

Rodalon virker i nogle tilfælde

Rodalon er et kendt middel til at fjerne blandt andet lugte. Ifølge Theis Ivan Sølling virker det som en kraftig sæbe og ødelægger på den måde lugtmolekylerne.

Men heller ikke rodalon er en garanti for succes. Kemiprofessorens tøj, der havde ligget i en vandskadet kælder, lugtede stadig efter 5 maskinvaske og 1 omgang rodalon. Til sidst var der ikke andre muligheder end at hænge tøjet til luftning.

Hæng tøjet ud i den friske luft - længe

»Nogle gange er den eneste løsning at lade tøjet hænge ude i rigtig lang tid, og det er måske ikke engang nok,« siger Theis Ivan Sølling.

Når tøjet hænger udenfor, vil de gasformede lugtmolekyler i tøjet langsomt drive væk. Men igen kan nogle af lugtmolekylerne hænge så godt fast i tøjet, at den friske luft ikke kan få dem til at slippe taget.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Virker eddike, damp og vodka?

Der florerer mange forskellige husråd til at fjerne lugt fra tøj, som for eksempel at bruge eddike, vodka eller dampe tøjet.

Alle tre råd er ifølge kemiprofessoren forskellige forsøg på at få lugtmolekylerne til at slippe deres tag i tøjet og er måske et forsøg værd.

»De vil formentlig alle tre virke i nogen grad alt afhængig af tøjets materiale og typen af lugt. Det bliver nok svært at være mere specifik end det,« forklarer Theis Ivan Sølling.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vaskeriejer har succes med lugtfjerner

Noget, vaskeriejer Bent Borg Jakobsen til gengæld har succes med, er at bruge lugtfjerner. Også når det gælder røglugt, som er en af de mest genstridige lugte.

»Vi bruger en lugtfjerner her i renseriet, som jeg synes, virker fremragende. Man kan købe en lang række forskellige lugtfjernere, der virker, men mange af dem er stærkt parfumerede, og der er min erfaring, at vores kunder er glade for den mere neutrale lugtfjerner, vi bruger her hos os.«

Hvorfor og hvordan lugtfjernere som den, Bent Borg Jakobsen bruger, skulle virke, har ingen af de to eksperter et svar på.

Læs mere om