Coronahjemsendt? 10 tips til indretningen af hjemmekontoret

Normal hverdag med arbejde på kontoret har lange udsigter, og mange er hjemsendt for at arbejde ved spisestuebordet, men hvordan indretter man hjemmekontoret optimalt? Samvirke har talt med ergoterapeut Nadia Maria Schultz om, hvordan du indretter dig, så du undgår spændingshovedpine, for mange snacks, men til gengæld har placeret musen rigtigt og har den rigtige baggrundsstøj.

Selvom sofaen lokker, er det vigtigt at sidde rigtigt når man arbjeder, så man ikke får spændinger i musklerne. Spændingerne kan nemlig give alvorlig spændingshovedpine og andre gener.

1. Dediker et sted i dit hjem til arbejdsplads

Vælg dig en fast arbejdsplads. Når du sætter dig på din udvalgte arbejdsplads, betyder det, at du er på arbejde. Det bedste er et rum, der ikke bliver brugt, eller en opvarmet garage eller lignende, men har du ikke så meget ekstra plads, kan du måske i stedet bygge et lille skrivebord af bukke og en plade eller indtage enden af spisebordet som din arbejdsplads. Arbejd helst ikke fra sengen eller sofaen, hjernen har brug for afgrænsninger og bliver forvirret eller træt, når der skal arbejdes i sove- eller hyggeområder.

2. Pas på med lyset

Find gerne en plads ved vinduet, så du får dagslys, men det er vigtigt, at du ikke sidder med næsen eller ryggen mod vinduet. Sidder du, så du får for meget lys i øjnene eller på skærmen, kan du få en ubehagelig spændingshovedpine eller andre spændinger af at misse med øjnene. Sid derfor hellere med siden til lyset. Har du kraftige lamper i dit hjem, skal du også undgå, at de påvirker dine øjne. Optimalt lys bliver reflekteret og rammer ikke skærmen eller øjnene direkte. 

Det er vigtigt at sidde ordenligt, så man ikke får spændinger. 

3. Stolen må ikke være for høj eller lav

Hvis du vil investere i noget, så køb en god stol, der kan justeres i højden. Har du ikke penge eller lyst til at investere i en stol, så sørg for, at dine fødder kan nå gulvet. Kan du ikke nå gulvet, brug en skammel til fødderne. Er stolen for lav, kan du bruge tæpper og puder til at gøre den højere og polstre den. Du skal sidde med en 90-graders vinkel i knæene. 

4. Skærmen skal højere op, end du tror

Tag skærmen med hjem, så du ikke skal bruge den lille skærm i din bærbare computer. Har du ikke mulighed for at anskaffe dig en skærm, kan du sætte bøger eller andet under din bærbare computer, så skærmen kommer højere op for en bedre arbejdsstilling. Det fungerer dog kun, hvis du har et eksternt tastatur, du kan bruge sammen med din bærbare computer. Skærmen skal være så høj, at du kan kigge på den, når du kigger let ned. Optimal højde er cirka, når dine øjne er på højde med toppen af skærmen.

5. Anskaf dig et tastatur

Har du ikke allerede et tastatur, er det en god ting at få anskaffet et. Du kan måske tage et tastatur med fra dit arbejde. Tastaturet placeres på bordet, der hvor fingrene rammer tasterne, mens dine arme er i en 45-graders vinkel. Højden af bordet skal passe med, at du ikke løfter eller sænker skuldrene for meget. Det er bedst at have støtte på underarmen fra albuen og frem til håndleddet, så du ikke får spændinger. 

 

»For at sidde helt rigtigt skal du sidde, så du føler, at du sidder lidt kunstigt, men du skal selvfølgelig sidde behageligt og samtidig huske at ændre din kropsstilling undervejs,« fortæller Nadia Maria Schultz.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

6. Musen må ikke gå i skulderen 

Har du ikke en mus, er det også en god ting at få anskaffet. Ingen fortjener at sidde og fedte rundt med et lille mousepad på en bærbar computer. Musen paceres på skrivebordet, så du nemt kan nå den og ikke skal strække dig for meget for at nå den. Musen ligger rigtigt, hvis du kan nøjes med at bruge albuen til at bevæge den og ikke belaster skulderen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

7. Organisering kan holde stress fra døren

For de fleste hjemsendte er det en omvæltning at arbejde hjemmefra, og derfor er det vigtigt, at hjemmekontoret bliver en produktiv og positiv plads, og ikke et mareridt af kontorartikler og bortkomne dokumenter. Hold orden, både på dit fysiske skrivebord og virtuelt på computeren. Du kan starte med at indrette din arbejdsplads, så der er plads til dokumenter, mapper og andre dimser. Sørg for, at alting har en fast plads, så sparer du tid og bekymringer. 

8. Sunde snacks tæt på

Køb ikke for mange usunde snacks, hvis du arbejder meget derhjemme. Når du er hjemme hele dagen, er du mere tilbøjelig til at fouragere i køkkenet, og findes de usunde snacks, bliver de sikkert spist. En anden taktik er at have de sunde snacks tæt på sig og de usunde længere væk, så er man mere tilbøjelig til at spise de sunde. Husk også at drikke rigeligt med vand. Det gælder altid – også under pandemier.

Et par planter på skrivebordet giver god luft, og så pynter de også. 

9. Planter giver godt indeklima

Pas godt på indeklimaet, når du hele tiden er hjemme. Planter renser luften og ilter rummet og ser samtidig flotte ud. Her kan du læse om, hvilken plante du skal have stående på hjemmekontoret for at få et godt indeklima. 

 

Sørg også for at lufte ud jævnligt for et godt indeklima. Luft ud 5-10 minutter med gennemtræk 2-3 gange om dagen. Når du alligevel er i gang med at lufte ud, kan det være en god anledning til at holde en lille pause. Hjernen kan umiddelbart kun holde til 45 minutters koncentration, så rejs dig gerne hver 45. minut, så hjernen også kan blive luftet lidt ud.

10. Støj kan hjælpe på produktiviteten

Støj kan virke forstyrrende på mange og kan især være et problem, hvis man arbejder hjemme. Luk familien eller håndværkerne ude med lyddæmpende høretelefoner eller høreværn. Er du i stedet en af dem, der savner støjen fra arbejdspladsen, er du ikke alene. Det er et meget almindeligt fænomen, at man arbejder bedre med lidt baggrundsstøj. På denne hjemmeside kan du blande din egen baggrundsstøj og vælge, om du vil lytte til silende regn, en rislende bæk, et mylder af menneskestemmer eller blande det hele.