Corona: God stil og færdselsvejledning i butikkerne og det offentlige rum

Selvom vi befinder os midt i coronazonen, skal vi stadig have mad, på toilettet og alt, hvad vi ellers plejer at gøre. Men hvordan begår man sig bedst ude i det offentlige rum, og hvordan ser man, hvornår der er færrest i butikkerne?

Hvis butikken er helt fyldt, når du kommer, kan du overveje at gå en tur og vende tilbage senere.

Husk nu de gode råd: Vask hænder, begræns fysisk kontakt, udvis god hosteetikette, bliv hjemme ved sygdom og vær opmærksom

Professor i klinisk mikrobiologi ved SDU og pensioneret overlæge fra Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos, understreger, at de 5 råd fra Sundhedsministeriet er alfa og omega, og at vi alle bør lære dem på rygraden og overholde dem hele tiden.

Gå eller tag cyklen, når du skal nogen steder

Det er en god idé, hvis du kan gå eller tage cyklen. Ud over den lille ekstra motion og friske luft, som du kan få på gå- eller cykelturen, så er det også sværere for coronavirussen at få fingrene i dig og andre udendørs.

Hvis du skal med tog, metro eller bus, så giv plads, hold afstand til dine medpassagerer – hvis der er fyldt, kan du med god grund vente på den næste.Transport- og Boligministeriet anbefaler, at du så vidt muligt rejser uden for myldretiden, og helt lader være, hvis du er syg eller har mistanke om smitte, af hensyn til de andre passagerer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Der er varer nok til alle i supermarkederne

Både Coop, Salling Group, Dagrofa og Rema 1000 har meldt ud, at der vil være varer nok, så længe alle bare handler, som de plejer.

Hvis butikken er helt fyldt, når du kommer, kan du overveje at gå en tur og vende tilbage senere.

Alle dagligvareforretninger har netop indført afstandsmærker i butikkerne, så du nemt kan se, hvor meget afstand du skal holde.

Du bør også overveje, hvor mange fra husstanden I går ned og handler – færre mennesker i butikkerne er bedre, når vi skal undgå smitte.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er butikken tom eller propfyldt?

Du kan prøve at søge på din lokale dagligvareforretning på Google, hvor der oftest er en lille ekstra gave til dig: Nemlig en grafik, der viser, hvor travlt der er i butikken lige nu, hvornår de regner med at få travlt, og hvornår de regner med, at der ikke er så mange kunder. Mange butikker har en direkte opdatering på aktiviteten i butikken.

Når du skal betale for dit indkøb, kan du f.eks. bruge Scan og Betal i Coop-app’en eller scan selv-muligheden i andre butikker. Det er både med til at lette kassemedarbejderne og til at undgå tæt kontakt i køen.

Hold afstand i specialbutikkerne

Hos bageren, slagteren eller ostehandleren er der mange, der kun lukker et lille antal kunder ind ad gangen, så man undgår den meget tætte kontakt i køen. Hvis ikke butikken selv holder øje med det, så vent udenfor, til der er plads nok derinde. Ligesom i alle andre situationer er 1,5-2 meters afstand anbefalingen.

Generelle råd og forholdsregler i forhold til coronavirus

  1. Vask dine hænder ofte eller brug håndsprit
  2. Hold afstand, gerne 1-2 meter
  3. Undgå fysisk kontakt – kindkys, håndtryk, kram osv.
  4. Host eller nys i dit ærme, ikke i dine hænder
  5. Bliv hjemme, hvis du er syg
  6. Tag hensyn til andre   

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.sst.dk Eller på coronasmitte.dk