Børnebibliotekaren anbefaler: 8 gode julebøger for børn

Kathrine Pachniuk er børnebibliotekar på Hillerød bibliotek. Hun deler her sine 8 bud på gode julebøger til både de yngste børn og de lidt ældre

Julebøger til de yngste børn i alderen 0-3 år:

 

Ankers bedste jul af Alberte Winding

Selvom mange børn godt ved, hvad julen er, vil nogle af de små faktisk ikke rigtig kunne huske jul, selvom de har oplevet den før. Anker kan i hvert fald ikke rigtig huske det. Han kan huske, at farmor sov på sofaen, at de læste en bog sammen, og det var hyggeligt, men ikke at det var jul. Far er begejstret og fortæller løs, og Anker tager det hele stille og roligt i vanlig Anker-stil.

Anker-bøgerne er børneliv i øjenhøjde på bedste vis.

Ankers bedste jul

Da Boris blev julebjørn af Ryan T. Higgins

Bjørnen Boris vil egentlig helst være i fred, men det får han ikke lov til, for alle skovens dyr er faktisk ret vilde med Boris. Boris bliver julebjørn, fordi hans nattøj ligner juletøj – og pludselig hører han om alles ønsker og deler pakker ud med hjælp fra sine gæslinger og de små mus, der er flyttet ind i hans hus.

Bøgerne om Boris er sjove og inviterer til at tale om venskab, familie og naturligvis – jul.

Da Boris blev julebjørn

Julebøger til børn i alderen 3-6 år:

 

Jul i den magiske luftballon af Nicole Boyle Rødtnes og Salina Larsen

Jul i den magiske luftballon har en relativt simpel og udramatisk handling, men der er stadig noget på spil: Stjernerne er gået ud, og det er nu op til to søskende og en professor i jul at tænde dem ved at opfylde juleønsker.

I løbet af historien kommer vi rundt i verden og møder børn fra mange lande og bliver præsenteret for nye juleskikke og traditioner. Det er hyggeligt, og det er spændende, om de når det, og naturligvis om de to børn selv får opfyldt deres juleønske.

Jul i den magiske luftballon

Ruth-Violas jul af Kenneth Jakobsen Bøye & Gitte Løkkegaard

Ruth-Viola er på mange måder et barn som mange andre, men også lidt mere end det. Hun har store følelser og tager ikke et svar for et svar. Så da hun spørger, hvorfor der kun findes en juleMAND og ikke en juleDAME, og de voksne lidt trætte ikke rigtig kan svare, tager Ruth-Viola sagen i egen hånd. Med vennerne under armen sætter hun i gang for at finde ud af, hvor de finder de svar, de voksne ikke har.

Ruth-Violas jul

Julebøger til børn i alderen 6-9 år:

 

Julemandens tvilling af Lars Bøgeholt Pedersen & Jacob Oliver Krarup

Julemandens tvilling starter med, at Antons lillesøster Frida bliver drillet i skolen. Anton overvejer et kort øjeblik, om han kan ignorere det, så han ikke kommer i bøllens søgelys, men ved naturligvis godt, at han er nødt til at redde sin lillesøster, selvom det betyder, at han egentlig bare tager hendes plads. Han når dårligt derhen, før den nye pige Mille har bøffet bøllen i jorden, hvilket bliver startskuddet til både et solidt venskab og en vild rejse gennem de overnaturlige verdener, for ja, vi besøger ikke blot nisser i vores søgen efter Julemanden, som er blevet væk. Nej, vi besøger både hekse, dværge og elvere, og de tre børn må sætte livet på spil for at redde julen – og det er ikke nemt. De bliver fortryllet, forvekslet med huskøbere og meget mere.

Det er spændende, det er morsomt, og det er rørende. Bogen berører også emner som ensomhed, familie, mobning og usikkerhed, uden at det bliver tungt og trist, men snarere inspirerende.

Julemandens tvilling

Drengen de kaldte jul af Matt Haig

Det her er den sande, helt ægte historie om, hvordan Julemanden blev til. Det startede nemlig med en dreng, de kaldte Jul …

Den er morsom, rørende, lidt barsk og præcis, som en julefortælling skal være og lidt til.

Og hvis man har lyst, kan man også se filmatiseringen af bogen på Netflix.

Drengen de kaldte Jul

Julebøger til børn i alderen 9-12 år:

 

Snesøsteren af Maja Lunde og Lisa Aisato

I 24 kapitler får vi historien om Julian, som elskede julen. Juleaften var hans yndlingshøjtid og endda hans fødselsdag. Men i år er det anderledes. Hans forældre opdager ikke engang, det er jul. Hele deres liv er sunket i grus ved tabet af Julians søster Juni. Han savner sin søster, men også sine forældre, som har trukket sig væk, og han savner julen.

En dag møder Julian Hedvig, som er ufatteligt glad. Hedvig elsker julen lige så meget som Julian, men tingene er ikke, som de ser ud. Langsomt finder Julian ud af, at der er mere at redde end hans egen jul.

Det er uendeligt rørende og bevægende, og trods det triste emne er det en fantastisk julefortælling.

Snesøsteren

Julebestiariet - en julekalenderguide til vinterens monstre af Benni Bødker & John Kenn Mortensen

Ikke alle synes, julehygge er sagen – nogle foretrækker juleuhygge, og det kan vi også klare!

Julen er nemlig fyldt med monstre, som du ikke kender til, og det er en skam. De monstre arbejder hårdt på at sprede uhygge og æde børn hele vinteren, og det skal de da have anerkendelse for.

I 24 kapitler introducerer to af landets ypperste horrorskabere de 24 værste monstre, der kan hjemsøge jeres jul. Se det som public service! Hvert monster kommer nemlig også med en fareklassificering og en lille overlevelsesguide.

Julebestiariet

Læs mere om