Barselsbesøg: 7 gode råd, når du besøger en nybagt familie

Nybagte forældre er trætte, og ikke alle relationer er tætte nok til, at en nybagt mor har lyst til at udstille sin eventuelle usikkerhed, når hun skal amme eller skifte ble. Her er en række gode råd til, hvordan du er en hensynsfuld barselsgæst.

Ring i forvejen og aftal et tidspunkt i stedet for at komme uanmeldt. Både på hospitalet og derhjemme. Tag det ikke ilde op, hvis besøget bliver udskudt. De nybagte forældre har måske lyst til – eller brug for – at nyde deres nyfødte barn sammen alene og finde sig til rette i den ny konstellation: mor, far og barn.

Det er dejligt for forældre at vise en ny, lille baby frem. Gæster kan trippe for at komme til at se vidunderet. Det er fint, at familie og venner er oprigtigt begejstrede og har gaver, blomster og chokolade under armen, men babytid er også en følsom tid.  Samvirke har talt med mødre og med en erfaren sundhedsplejerske og fået deres råd til, hvordan man lige tackler det første besøg som hensynsfuld barselsgæst.  

Planlæg dit besøg

Selvom I har snakket om, hvor hyggeligt det bliver at få besøg efter fødslen, kan det jo godt være, at meget ser anderledes bagefter. Ring i forvejen og aftal et tidspunkt i stedet for at komme uanmeldt. Både på hospitalet og derhjemme. Tag det ikke ilde op, hvis besøget bliver udskudt. De nybagte forældre har måske lyst til – eller brug for – at nyde deres nyfødte barn sammen alene og finde sig til rette i den ny konstellation: mor, far og barn.

Bliv ikke i evigheder

Forældrene er garanteret trætte. Derfor hellere korte besøg end lange - naturligvis afhængigt af, hvor tæt man er på hinanden, og hvordan moderen har det. Man kan jo altid komme igen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fold ørerne ud

Nybagte forældre vil gerne fortælle om fødslen, i hvert fald de fleste. Spørg ind til deres oplevelser. Få både mor og far til at fortælle. Senere kan den ny mor måske føle det rart at få en bulletin udefra med et pust fra en anden verden end den, hun befinder sig i. Men tjek lige, at hun orker, før du kommer med lange beretninger.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær interesseret

Vis gerne, at du interesseret i den lille ny. Husk, at alle mødre og fædre har brug for opbakning. Intet er mere opmuntrende, end når andre siger, at barnet ligger trygt i mors eller fars arme. Og glem ikke storesøster eller storebror! Det er mindst lige så vigtigt at have fokus på større børn, det nyfødte barn savner jo ikke opmærksomheden.

Hold igen med råd og vejledninger  

Hvert barn er unikt, helt specielt, som enhver forælder vil vide fra første øjeblik. Og hvem skulle vide det, hvis ikke de? De skal gøre deres egne erfaringer. Derfor er det nok en god idé at være ydmyg, indtil man bliver bedt om gode råd. Når man støtter forældrene i deres valg, understøtter man også forældrenes tro på deres egne evner.

Husk gaver med omtanke

Det er dejligt at få gaver til den lille ny, især hvis det er gaver, man har brug for. Men det er mindre heldigt at få alt for mange sparkedragter i str. 56 uden byttemærker eller gaver, der er købt på nettet og derfor besværlige at bytte. Hvis der er en storesøster eller storebror, er det mindst lige så vigtigt at have en gave med til dem for at fejre deres nye status, som de sjældent har bedt om. Hjælp med til at gøre det fedt at være storebror eller storesøster.

Giv en hånd med

Det er måske en god idé, hvis man har et tæt forhold, at spørge, om man kan hjælpe med noget praktisk. Måske tilbyde at handle, tage en opvask eller sætte en tøjvask over. Man kan måske også have en pose boller eller en lasagne med, så aftensmaden er klaret den dag. For nybagte andengangsfødende kan det også være en håndsrækning at tilbyde en hyggelig udflugt for storesøsteren eller storebroderen, så moderen kan få lidt tid med sin baby eller tid til at klare nogle af de praktiske opgaver imens.

 

Læs mere om