7 tip: Sådan beskytter du dit privatliv i Windows 10

Windows 10 er gratis, når du opdaterer. Er du uopmærksom, risikerer du i stedet at ”betale” med oplysninger om din brug af computeren og din færden på internettet. Samvirke har blandt andet spurgt it-blogger Andreas Peter Høgfeldt Andersen om gode råd til at beskytte privatlivet, når du har opdateret til Windows 10.

Må en vejr app bruge dit kamera? Skal andre hente opdateringer direkte fra din computer? Windows 10 har masser af huller, når det gælder beskyttelsen af privatlivet.

1: Gå dine personlige indstillinger gennem

En af de første ting, du bør gøre, er at tjekke dine personlige indstillinger. Tryk på Windows startknappen og gå ind i ”Indstillinger”. Tjek indstillingerne i de forskellige emner. Vær skeptisk, sig kun ja til noget, du har overvejet. 

Vær særligt opmærksom – og kritisk – under ”Beskyttelse af personlige indstillinger”. 

2: Slå personlige reklamer fra

Annoncører vil rigtigt gerne lære dig godt at kende – og følge din færden på nettet. Får de lov til det, kan annoncørerne vise mere målrettede reklamer baseret på de sider, du besøger, og dine præferencer. Oplysningerne samles sammen under et annonce-id, som er knyttet til dig. Annoncørerne vil med tiden samle mere og mere information om dig, hvis du ikke sætter en stopper for snageriet. 

Vælg ”Beskyttelse af personlige oplysninger” og fanen ”Generelt”. Her er den øverste mulighed at slå annonce-id fra. 

På generelt-fanen findes også andre indstillinger, du med fordel kan ændre. Overvej, om du vil have Microsoft til at lære dig bedre at kende gennem dine indtastninger, eller om de skal se din sprogliste for at kunne “levere lokalt relevant indhold”. 

At slå funktionerne fra ændrer ikke ved funktionaliteten i Windows 10. Du vil blot holde lidt flere oplysninger om din færden hemmelig for Microsoft. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3: Skal Microsoft vide, hvor du er? 

Under fanen ”Sted” er der rig lejlighed til at stramme grebet om dit eget privatliv. Her kan du give tilladelse til, at programmer bruger din geografiske placering, når du bruger computeren. 

Det kan være smart, at vejr-app’en eller kort-app’en kan få adgang til din lokalitet, men skal andre programmer også have adgang? Og giver det mening for din brug af programmet eller app’en? Vær kritisk, slå så meget fra som muligt. Har et program eller en app sidenhen brug for din aktuelle placering, bliver du spurgt, når behovet opstår. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4: Tjek, hvilke apps og programmer der har adgang til hvad

Under fanen ”Kontooplysninger”, der findes under ”Beskyttelse af dit privatliv”, kan du blandt andet indstille, hvilke apps og programmer der skal have adgang til informationer om dig. 

Skype er måske fin nok at give adgang til dit kamera og din mikrofon, men skal en vejr-app også have adgang til at se, hvad du bruger kameraet til? De adgange kan du ændre under ”Kontooplysninger”. 

5: Del ikke adgangen til wifi

Det er smart at være online, når du er på farten. Og rigtigt smart, hvis computeren eller telefonen bare selv finder det bedste wifi-netværk i nærheden. 

Windows 10 er som standard sat op til, at du deler oplysninger om netværk med dine kontakter. Det betyder, at du sender oplysninger om de netværk, herunder dit private netværk hjemme, du bruger. På den måde får personer fra dit adressekartotek automatisk oplysninger om dit netværk – og kan bruge dit hjemmenetværk, uden at du giver lov hver gang. 

Selvom funktionen kan være smart, så tænk over, om du automatisk vil koble dig på netværk, du ikke selv har tjekket først? Ikke alle netværk er lige sikre. 

Slå funktionen fra under punktet ”Håndter wifi-indstillinger”. Punktet finder du under “Privatliv” og inde i “Netværk og internet”. Her vælger du fanen “WIFI”.  

6: Send ikke oplysninger om din brug af computeren

Microsoft siger, de kan forbedre din brugeroplevelse, hvis du sender brugeroplysninger tilbage til Microsoft. Derfor anbefaler de fuld adgang. Der findes tre niveauer for, hvor mange brugsdata du sender til Microsoft. 

Overvej at ændre indstillingen til ”standard”. På den måde får Microsoft ikke adgang til data om, hvordan du bruger din computer, hvilke apps du bruger mest, og hvor længe du bruger forskellige funktioner på computeren. 

Du retter indstillingerne under menupunktet ”Feedback og diagnosticering”. 

7: Vil du dele filer med andre?

Opdateringer til Windows retter fejl, og som windowsbruger er du vant til, at de kommer med jævne mellemrum. Med Windows 10 har Microsoft introduceret en ny måde at få opdateringerne downloadet. Førhen hentede du direkte ved Microsoft, men Windows 10 bruger som standard en peer-to-peer-forbindelse. Det betyder, at andre brugere henter opdateringen hos dig – ligesom du har hentet den hos andre privatbrugere. 

Slå peer-to-peer-opdateringerne fra. Det belaster trafikken på din netforbindelse. Du fjerner muligheden for, at andre private brugere henter opdateringer på din computer ved at vælge ”Indstillinger” og så ”Opdateringer og sikkerhed”. Herunder vælger du de avancerede indstillinger og ”Levering af opdateringer”. Deaktiver peer-to-peer.