dyr

7 gode råd: Er du klar til et kæledyr?

Et kæledyr kan blive din bedste ven, men dyr kan også kræve meget af din tid, økonomi og opmærksomhed. Tænk over, hvorfor du vil have et kæledyr, og overvej, om du er klar til forpligtelserne ved et kæledyr. Dyrlæge og direktør i Dyreværnet Rikke Christensen-Lee giver dig 7 gode råd til, hvad du skal tænke over, inden du anskaffer dig et kæledyr
Børn kæler med marsvin

Marsvin lever typisk mellem 4 og 8 år. 

Tag udgangspunkt i dig selv

Går du med overvejelser om at anskaffe dig et kæledyr, skal du tage udgangspunkt i dig selv og overveje, om et kæledyr vil passe ind i din livsstil.

»Man skal spørge sig selv: Hvorfor vil jeg have et kæledyr? Og hvad kan jeg tilbyde dyret?« siger dyrlæge og direktør i Dyreværnet Rikke Christensen-Lee.

Stiller du dig selv spørgsmålene, er det nemmere at pejle dig ind på, om du er klar til at have et kæledyr. Om du har ressourcerne og lysten til at tage dig af et kæledyr.

Kæledyr i tal

43 procent af alle husstande har et eller flere kæledyr

90 procent af danskerne bliver gladere af at tilbringe tid med kæledyr, bl.a. fordi de skaber tryghed, trøst og sociale relationer

I 2020 fik 8207 dyr et nyt hjem fra Dyrenes Beskyttelses 8 internater

I 2020 blev 999 dyr fundet efterladt i kasser, tasker eller bure

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Overvej, om du er klar til at forpligte dig

Ideen om en blød hundehvalp eller en farvestrålende leguan er måske hyggelig, men pludselig rammer hverdagen. Overvej, om du stadig synes, det er sjovt at have kæledyr, når hunden skal luftes i regnvejr, leguanens terrarie skal renses, eller katten skal til dyrlægen.

»Kæledyr er søde og dejlige, men man skal huske, at de forpligter hver eneste dag og kræver dagligt arbejde. Dyr er biologiske væsener, der skal passes hver eneste dag,« siger Rikke Christensen-Lee.

Overvej, om et kæledyr passer ind i din fremtid

Sæt dig ind levealderen for dit ønskede kæledyr og overvej, om kæledyret passer ind i din fremtidige livsstil, inden du anskaffer dig kæledyret.

»Når du overvejer at anskaffe dig et kæledyr, skal du huske, at nogle kæledyr kan leve i mange år. Tag et kig i fremtiden, og tænk over, hvordan du forventer, dit liv er om 5, 10 eller 15 år. Er der plads til et dyr?« forklarer Rikke Christensen-Lee.

Drømmer du f.eks. om at stifte familie, gøre karriere eller rejse meget, skal du have kæledyret med i ligningen. Er du i tvivl, om du kan se dig selv med det samme kæledyr langt ud i fremtiden, kan du anskaffe dig et dyr med en lavere levealder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Så længe lever kæledyrene

Hund: 8-15 år

Kat: 15-20 år

Kanin: op til 12 år

Marsvin: 4-8 år

Fugl: 5-50 år

Akvariefisk: 2-8 år

Kilde: Dyrenes Beskyttelse og Fødevarestyrelsen

Tænk over, om du kan opfylde kæledyrets behov

Alle dyr har forskellige behov, man bør sætte sig ind i inden køb. Uanset om du overvejer at købe en hund eller en akvariefisk, kræver et kæledyr pasning og pleje:

»Alle dyr kræver en arbejdsindsats. Selv akvariefisk og krybdyr kræver meget arbejde, fordi akvariet eller terrariet skal renses, og man skal sikre de rette ilt-, vand- og temperaturforhold for dyrene,« siger Rikke Christensen-Lee.

Skal du vælge et kæledyr, der kan passe sig selv mest muligt, skal du ifølge Rikke Christensen-Lee vælge en udekat. Den stiller færre krav til din tilstedeværelse og kan komme af med sine efterladenskaber i naturen.

Tænk over, om du kan aktivere kæledyret

Nogle dyr og racer kræver mere plads og aktivitet end andre. Det er vigtigt, at kæledyret får den rette mængde motion for at undgå overvægt og sygdomme:

»Overvægt blandt kæledyr er et stigende problem. Vær opmærksom på, at der er større risiko for, at dit kæledyr bliver overvægtig eller syg, hvis det ikke bliver aktiveret nok,« siger Rikke Christensen-Lee.

Hvis ikke du har meget plads i hjemmet eller haven, kræver det mere af dig at aktivere kæledyret.

Overvej, hvor mange penge du vil bruge på et kæledyr

Inden du anskaffer dig et kæledyr, er det en god ide at undersøge de økonomiske omkostninger ved at have et kæledyr. Det koster ikke kun penge at købe de små væsener. Du skal også betale for udstyr, foder, og eventuelle forsikringer og dyrlægebesøg.

Undersøg, om du er allergisk overfor kæledyret

Ifølge Rikke Christensen-Lee er det en god idé at undersøge, om du kan være allergisk over for den type dyr, du overvejer at gøre til en del af familien:

»Det er ærgerligt at anskaffe sig et kæledyr og finde ud af, at man er allergisk overfor dyret. Besøg nogle, der har et dyr magen til det, du ønsker at anskaffe dig, og vær omkring dyret for at se, om du er allergisk.«

Vær opmærksom på, at ingen dyr er 100 procent allergivenlige. Krybdyr, akvariefisk og fugle giver dog meget sjældent allergi.

Læs mere om