6 ting, du skal tjekke på dit tag inden vinteren

Råd, svamp og vandskader er ubehagelige følger af utætheder i et tag. Det kan derfor betale sig at holde øje med tagets tilstand. Læs her, hvordan du opdager skader og vedligeholder dit tag.

Det kan ende med at blive dyrt, hvis du ikke vedligeholder dit tag. Afsæt derfor en dag 2 gange om året til et ordentligt eftersyn af husets tag. Det betaler sig. 

Hvilke alvorlige konsekvenser har et utæt tag?

Taget er en af de vigtigste dele, når det kommer til at holde din bolig tør og tæt.

Bliver dit tag ikke vedligeholdt løbende, kan det give alvorlige fugt- og vandskader. Det går ikke bare ud over selve taget, men kan også føre til massive ødelæggelser på resten af huset.

Får en utæthed i taget lov at udvikle sig kan det resultere i, at hele taget skal udskiftes, hvilket er dyrt. En ny tagbelægning koster typisk omkring 1.000 og op til 3.000 kr. pr. m2.

Skal du også skifte spær og isolering kommer prisen op på 4.000 til 8.000 kroner pr. m2, alt afhængigt af tagtype. Er skaden af mere alvorlig karakter, kan det desuden være nødvendigt at udskifte andre dele af huset, fx indvendige vægge og lofter.

Derfor kan det godt betale sig at være lidt på forkant og løbende tjekke tagets stand. Læs nedenfor, hvad du skal være opmærksom på, når du gennemgår taget.

 

Hvor opstår utætheder i taget typisk?

Der er en række tagskader, som går igen:

  • Utætheder omkring de inddækninger (typisk bukket metal), der sidder, hvor bygningsdele som skorstene, antenner, kviste og udluftningshætter stikker op af taget.
  • Utætheder ved ovenlys.
  • Utætheder i skotrenden, der hvor to tagflader mødes.
  • Utætheder ved rygningen, dvs. toppen af taget.
  • Utætheder ved tagfoden/tagudløbet omkring tagrender, hvor den største mængde vand samles, når det regner.
  • Egentlige revner eller huller i taget.

LÆS OGSÅ: Tagrensning og maling af eternittage

Læs mere om