6 enkle råd til at undgå skænderier

Lang de fleste mennesker, der lever i et parforhold skændes af og til. Her kommer et par gode råd til, hvordan vi kan styre udenom de værste skænderier og få noget konstruktivt ud af konflikterne.
Par, der skændes

Gnidninger i et forhold er aldrig sjovt, så her kan du læse, hvordan du kan undgå dem.

1. Du skal lytte og gøre dig umage med at høre, hvad din partner siger

Sæt tempoet ned, når I diskuterer, så er risikoen for, at diskussionen bliver til et skænderi langt mindre. Det forklarer parrådgiver og Prep-underviser Katrine Fagerholt: 

»Det første skridt mod at undgå skænderier er at lære at folde ørene ud, så I hører, hvad den anden siger og ikke bare sidder og tænker på, hvad I selv vil sige.«

2. Respekter, at I kommer fra hver jeres planet

Hvis man som par har øje for, at man kommer med forskellige perspektiver, og at ingen har patent på sandheden, så er man godt på vej, siger Katrine Fagerholt, der har arbejdet med kommunikation i parforhold i 6 år og har en baggrund i pædagogik og psykologi:

»Konflikter behøver ikke være dårlige, og vi skal ikke partout af med vores konflikter og bare være enige. Det væsentlige er, at vi har accept af, at vi kommer fra to forskellige verdener, hvor der ikke er rigtige eller forkerte måder at gøre tingene på. Hvis vi anerkender og respekterer hinanden, kan vi godt diskutere uden at såre og nedvurdere hinanden.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Sig aldrig “du” - men bliv på din banehalvdel

»Fortæl ikke, hvad din partner gør og siger forkert, bliv på din egen banehalvdel. Det tager toppen af et hvert skænderi.,« siger Katrine Fagerholt og opfordrer til, at par tager sig tid til at tale om deres konflikter, og at begge parter fortæller, hvordan de opfatter problemet. Helt enkelt kan man starte med at sige jeg i stedet for du.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4. Hvad er det egentlig I taler om?

Ofte diskuterer par 2 helt forskellige ting uden, de er klar over det. Det gør det meget svært at løse konflikten. 

»Find kernen i problemet og bliv først enige om, hvad det egentlig er, I diskuterer. Hvis manden diskuterer, hvorfor han ikke har købt en julegave til sin svigermor og konen diskuterer, hvorfor manden ikke prioriterer hendes familie nok, diskuterer man ikke på samme niveau, og så er det svært at løse konflikten,« siger Katrine Fagerholt.

5. Løs et problem ad gangen

Det kan være en god ide at have papir og pen klar, hvis et skænderi skal ned i tempo og løses en gang for alle. Når I bliver klar over, at I diskuterer forskellige ting, kan I notere de forskellige emner og løse et af gangen.

»Det største problem er, at folk ikke får skilt tingene ad. Vi diskuterer i øst og vest og får ikke ryddet op. Vi skaber historier oppe i hovedet og tolker på det den anden siger,« forklarer Katrine Fagerholt.

6. Diskuter med kærlighed in mente

Katrine Fagerholt fortæller, at hun oplever par får meget ud af at prøve at tale fra et kærligt sted:

»Med fare for at lyde lidt hippieagtig kan det være meget konstruktivt at prøve at finde et blødt punkt inden i sig selv og tage udgangspunkt i det, når man har en konflikt med sin mand eller kone. Se den anden i et kærligt lys og beslut dig for, at det næste du siger skal være kærligt og komme fra et kærligt sted. Skift toneleje og tal med en blidere stemme, så bliver budskabet bare et andet.«

FAKTABOKS - Hvad er PREP?

PREP står for Prevention and Relationship Enhancement Program og er et pædagogisk kursus, der giver konkrete redskaber til kommunikation og konflikthåndtering til par.

PREP-konceptet er baseret på mere end 30 års forskning på bl.a. Denver University i USA om, hvad der skaber bedre relationer i parforhold.

En tysk undersøgelse viser at par, der havde været på PREP-kursus, 5 år senere havde en skilsmisserate på 4% – hvorimod kontrolgruppen, der ikke havde været på PREP-kursus, havde en skilsmisserate på 24%. 

Læs mere om