3 måder at lave ild med naturlige hjælpemidler

Lav ild og tænd bål med materialer, du udelukkende finder i naturen. Det kan tage lang tid at lave en glød, som kan blive til at bål, men med tålmodighed og flid kan enhver lave ild med naturens hjælpemidler. Samvirke beskriver her 3 metoder til at starte bål med naturlige hjælpemidler, så du kan imponere familie og venner på telt- eller campingturen.
Bålplads i skoven.

Et bål på skovturen giver varme og skaber hygge, men at få gang i bålet uden en lighter eller tændstikker kan være en besværlig og tidskrævende proces. Til gengæld er tilfredsheden meget større, når du selv har kæmpet for at få gang i flammerne.

Forbered tønder

Tønder er en betegnelse for småt, tørt og let antændeligt optændingsmateriale, som bruges, når man starter bål i naturen. Det kan være alt fra tynde flager af bark til løv, tørt og vissent græs, tørre blade, harpiks eller de store, tørre svampe, der ofte sidder fastgroet på træstammer, kaldet fyrsvamp. Så længe det er helt tørt og kan antændes med en gnist, kan det bruges. 

Find altid en bunke tønder og læg i nærheden, inden du går i gang med at lave en glød. Sørg også for at have en bunke små og store kviste liggende til at bygge selve bålet med, når du har lavet en flamme. 

Træsorter og hårdhed

Der er mange forskellige holdninger til, hvilken slags træ man bør brug til at lave friktionsild med. I bund og grund afhænger det af, hvor i verden du er, og hvad du har til rådighed. Træet skal dog altid være tørt, og det anbefales generelt at lave bundstykket, eller ildpladen, af blødt træ og pinden, tenen, af hårdt træ. Dog anbefaler Vildmarkshåndbogen at bruge piletræ til begge dele, når man som nybegynder skal prøve det første gang, mens spejdernet.dk anbefaler elm. Prøv dig frem.

Eksempler på hårde og bløde træsorter i Danmark.

Hårdt træ:

Bøg, eg, ask, elm og hyld.

Blødt træ:

Ahorn, birk, fyr, gran, lind, pil og poppel.

 

Friktionsild på flere måder 

Du kan lave ild gennem friktion på flere måder, men princippet er det samme. Ved friktionen mellem to stykker træ, opvarmes træstøvet, som frigøres ved at gnide træ hårdt mod hinanden, og danner langsomt en glød, som forsigtigt tippes over i tønderet. Luk tønderet forsigtigt sammen om gløden uden at kvæle den og pust jævnt på bundet indtil gløden tager ved og flammer op. Derefter handler det bare om forsigtigt at dække tønderet med kviste og grene og opbygge bålet omkring det. 

Ildplov

Ildploven er en simpel måde at lave ild på gennem friktion. Du skal bruge to stykker træ, et bundstykke og en pind, ploven, og en kniv eller skarp sten. 

Bundstykket skal gerne være et nogenlunde fladt stykke træ med en bredde på ca. 5 til 10 cm. Længden kan variere afhængig af, om man er én eller flere, men bør være mellem 0,5 og 1 m. Et langt bræt kan fastholdes i en eller begge ender ved at stå eller sidde på det, mens et kortere bræt kan fastgøres ved at banke et par mindre grene i jorden ved brættets ender. 

Ploven er en pind, som skal ligge godt i hånden, med en længde på 30-50 cm og en bredde på 1 cm.

  • Snit pindens ene ende til en afrundet spids og form resten af skaftet, så det er behageligt at holde om.
  • Tag bundstykket og skær to parallelle riller på 20-30 cm i træet med en afstand, der passer nogenlunde til pindens afrundede spids, og fjern et tyndt lag af træet mellem rillerne, så der er en aflang fordybning i bundstykket.
  • Lav evt. et V-formet hak i den fjerneste ende, så gløden lettere kan vippes ud.
  • Placer bundstykket på jorden, så det ligger stabilt og kan holdes fast. Sæt dig på knæ i den ene ende med pinden i begge hænder, placer spidsen i bundstykkets fordybning og begynd at gnide, eller pløje, pinden frem og tilbage.
  • Start roligt indtil pind og fordybning har fået samme form, altså slutter tæt, og sæt så farten op.
  • Når træstøvet bliver så varmt, at det begynder at ryge, er du tæt på. Sæt farten yderligere op, og forsæt til røgudviklingen er konstant.
  • Nu kan du forsigtigt vippe gløden ud af bundstykket, over i dit tønder og roligt puste flammerne til live.
  • Byg nu hurtigt, men forsigtigt bålet op omkring det brændende tønder, inden det brænder ud og uden at kvæle ilden. Pust roligt med bestemt gang i bålet.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ildbor med bue

Et ildbor skaber også en glød gennem friktion og kan laves af materialer fundet i naturen, men det er en fordel at bruge en kniv frem for en skarp sten til skære og snitte i træet med. Metoden er en hård og langsommelig proces, som godt kan tage 3-4 timer fra start til slut, så sæt god tid af, inden du går i gang. 

Et ildbor består af: 

En pind, kaldet en ten, 20-30 cm lang og så lige som muligt med en diameter på 1-2 cm. 

En bundplade, der i grove træk har form som et bræt eller en plade og er 1,5-2 cm tykt. 

En håndstøtte til at holde tenen på plads med som f.eks. en naturligt udhulet sten, der er behagelig at holde om. 

En bue lavet af et stykke bøjet eller bøjeligt træ og en snor, evt. lavet af naturfibre som bankede og flettede brændenældestængler, eller et snørebånd, hvis du ikke også vil til at lave dit eget reb. 

En bakke til gløden, f.eks. et stykke bark. 

  • Start med at afrunde begge ender af tenen og fastgør snoren til buen. Sørg for at buen kan give sig en smule, så snoren kan vikles en gang om tenen. 
  • Brug en kniv eller skarp sten til at lave en fordybning nær kanten af bundpladen, som tenens ende passer ned i. Når fordybningen er lavet, skæres et V-formet hak i træet ind til fordybningen, så gløden lettere kan tippes ud på barkstykket under bundpladen og flyttes til tønderet.
  • Når alt er klart, vikles buestrengen en gang rundt om tenen. Tenen placeres i den lille fordybning i bundpladen og holdes på plads med håndstøtten på toppen.
  • Hold bundpladen fast med den ene fod, så den ikke flytter sig undervejs, placer det andet ben med knæet i jorden under kroppen og begynd med lange, rolige tag at køre buen frem og tilbage, indtil tenen har tilpasset sig håndstykket og bundpladen.
  • Når tenen begynder at bide i bundpladen, sættes farten op, og det er vigtigt ikke at standse, før der er en stabil, konstant røgudvikling fra fordybningen i bundpladen. Det kan sagtens tage lang tid, så væbn dig med tålmodighed og giv ikke op.
  • Stop og vip forsigtigt gløden ud på barkstykket, når røgen er konstant. Hæld gløden ned i tønderbundet og pust roligt på det, til gløden fanger og tænder tønderet.
  • Byg nu hurtigt, men forsigtigt bålet op omkring det brændende tønder, inden det brænder ud og uden at kvæle ilden. Pust roligt med bestemt gang i bålet.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Håndildbor

Håndildboret fungerer på samme måde som et ildbor med bue, og kan let laves af materialer fundet i naturen. Denne metode er også hård, særlig for hænderne, og langsommelig, men kræver færre materialer og mindre forberedelse. Medbring evt. et par tætsiddende handsker, så du ikke slider al huden af håndfladerne. 

Et håndildbor består af: 

En pind, tenen, 50-75 cm lang, der skal være så lige og glat som muligt med en diameter på ca. 1 cm. 

En bundplade, der i grove træk har form som et bræt eller en plade, er 1,5-2 cm tykt og er lang nok til, at den kan fastholdes med en fod eller ved at sidde på enden af træet. 

En bakke til gløden, f.eks. et stykke bark.

  • Start med at afrunde den ende af tenen, som skal passe ned i fordybningen i bundpladen. 
  • Brug en kniv eller skarp sten til at lave en fordybning nær kanten af bundpladen, som tenen passer ned i. Når fordybningen er lavet, skæres en V-formet hak i træet ind til fordybningen, så gløden lettere kan tippes ud på barkstykket under bundpladen og flyttes til tønderet.
  • Om du vil sidde på rumpen, støtte dig på det ene knæ, mens du holder bundpladen med foden, eller bruge en helt tredje metode, er helt op til dig selv. Prøv, hvad der virker bedst og er behageligst for dig. Husk, at du kommer til at sidde i den stilling i længere tid.
  • Placer hænderne ved tenens top og begynd at rotere den mellem hænderne, til dine hænder nærmer sig bunden. 
  • Flyt en hånd tilbage til toppen og tag fat, før du flytter den anden. Tenen må ikke hoppe op af fordybningen, for så slipper al varmen ud, og du kan begynde forfra.
  • Sidder du lænet ind over ildboret, så pas på, at sveden fra det hårde arbejde ikke løber ned ad din næse, drypper ned på og slukker den spæde glød.
  • Bliv ved med at rotere tenen, til der er en stabil lille røgsøjle fra boret. Vip så gløden forsigtigt ud på barkstykket og kom den i tønderet, mens du roligt puster liv i gløden til den blusser op, og du har ild.
  • Byg nu hurtigt, men forsigtigt bålet op omkring det brændende tønder, inden det brænder ud og uden at kvæle ilden. Pust roligt med bestemt gang i bålet.

Læs mere om