11 råd til overlevelse i naturen
1. Forbered dig hjemmefra
Skal du ud i naturen, er det vigtigt at pakke rigtigt. Overvej, hvad du har og kan få brug for på turen. Medbring et kort over området, og studer det grundigt, inden du tager af sted, så du kan orientere dig, hvis du farer vild.
Hvis du ved, hvor den nærmeste bebyggelse, vej, eller lignende ligger i forhold til det område, du befinder dig i, vil det være lettere at bruge et kompas, solen eller naturens tegn som mosset, der altid gror på nordsiden af træer på den nordlige halvkugle, til at finde vej. Husk desuden altid at tjekke vejrudsigten, så du er sikker på at medbringe det rigtige grej og undgå at blive overrasket af dårligt vejr.
Ting, du altid bør medbringe:
Vandflaske – gerne to, så du kan filtrere vand fra den ene til den anden. Kniv eller multiværktøj. En god mængde reb eller snor - evt. en stærk fiskesnøre. Ekstra lag som en fleece eller et tæppe. Ildstål, stormlighter eller vandtætte tændstikker, som du kan lære at lave her, eller find inpiration til at lave ild med eller uden forberedelse hjemmefra.
2. Del dine planer med familie og venner
Inden du tager af sted på overlevelsestur, er det en god idé at sørge for, at andre ved, hvor du skal hen, og hvornår du regner med at være tilbage igen. Så er du sikker på, at familie eller venner kan slå alarm, hvis du ikke kommer hjem i tide, fordi du f.eks. er blevet væk eller kommet til skade og ikke selv kan kontakte hjælp. (Se evt. filmen 127 timer med James Franco, hvis du stadig mangler en grund).
3. Bevar en positiv indstilling og tænk dig om
Kommer du på afveje i naturen, nytter det ikke noget at gå i panik. Træk vejret og tag det med ro, så du kan tænke klart. Er du uden vand og mad i længere tid, vil evnen til at træffe fornuftige beslutninger falde i takt med manglen på væske og energi. Derfor er det vigtigt at slå koldt vand i blodet, så snart det går op for dig, at du er faret vild.
Jo tidligere du lægger en plan og kommer i gang med at udføre den, jo større chance er der for, at planen lykkedes, om det så er at finde vej, finde vand, finde eller bygge ly, starte et bål osv.
Prøv desuden at holde humøret oppe. En negativ mental indstilling hjælper dig ikke, men kan tværtimod gøre situationen være.
Følg naturens og menneskets veje
Hvis du er faret vild og ikke ved, om den nærmeste by ligger mod nord, syd, øst eller vest, kan du gøre brug af et gammlet råd om navigation i naturen i stedet.
Rådet lyder, at det gælder om at finde en vandvej, som en å, og følge strømmen. Den vil lede til en større å eller flod, som leder ud til havet.
Mennesker har en tendens til at bosætte sig nær vand enten indlands langs floder eller ved kysten.
Det samme princip gælder stier. Find en sti og følg den, til den støder på en større sti eller vej, og følg så den tilbage til byen.
4. Brug solen til at finde verdenshjørnerne
Hvis du ikke ved, hvor verdenshjørner er, kan det være svært at vide hvilken retning du skal gå i, men det kan du finde ud af med hjælp fra naturen. Du skal bruge 3 pinde og et åbent, fladt område med sollys.
Sæt en pind i jorden, og marker med en sten, hvor pindens skygge ender. Punktet markerer den vestlige retning. Vent 15-30 minutter og marker med en ny sten, hvor pindens skygge er nu. Det punkt markerer den østlige retning.
Stil dig med venstre fod ved første sten, vest, og højre ved den anden sten, øst. Du står nu med fronten mod nord og ryggen mod syd.
Nu har du fundet verdenshjørnerne og kan navigere efter dem.
5. Efterlad spor, så redningsmandskab kan finde dig
Er du faret vild i naturen, kan du selvfølgelig blive, hvor du er, og vente på at blive reddet. Find et åbent område og lav et stort kryds på jorden af grene eller sten, som kan ses fra luften.
Forsøger du selv at finde vej, bør du i stedet for et kryds lave en pil på jorden, der peger i den retning, du er gået. Lav nye markeringer med jævne mellemrum, så redderne kan finde dig.
Har du fået gang i et bål, er det en rigtig god idé at have en bunke friske grene og blade liggende i nærheden, da de producerer store mængder røg, når de lægges på bålet. Så kan du hurtigt signalere til f.eks. en redningshelikopter, så snart du kan høre den.
6. Find eller byg ly for vejret
Er du langt væk fra den nærmeste civilisation, bliver du sikkert nødt til at finde ly for natten på din vej. Har du ikke et telt eller en presenning med, kan du søge ly under et træ eller bygge et ly.
Vælg et sted, der så vidt muligt er afskærmet mod vind og vejr, og hvor naturen har gjort en del af arbejdet for dig. Læg dig f.eks. i ly af et væltet træ. Tjek dog først for myretuer o.l., inden du vælger lejrplads. Finde gode, armtykke grene og stil dem tæt skråt op ad stammen, der fungerer som et spær, så de danner en klassisk trekantet teltform. Dæk siderne til med græs, blade eller gran- og fyrrenåle og sørg for at bygge væggene nedefra og op, da det sikre den bedste vandtætning.
Der er ikke kun én korrekt måde at bygge sig et ly på, så vær kreativ.
7. Isolering fra jord er vigtigere end isolering fra luft
Det er et gammelt ordsprog, som siger, at sover du på jorden, er et tæppe mellem kroppen og jorden det samme værd som to tæpper mellem kroppen og luften (when sleeping on the ground, a blanket underneath is worth two on top).
Skal du overnatte i det fri uden luftmadras, liggeunderlag eller sovepose, er det vigtigst, at du prioriterer isolering fra jorden frem for luften. Tanken om at kunne dække sig mod luft med en form for dyne er tiltalende, men jorden trækker varmen ud af kroppen dobbelt så hurtigt, som luften gør.
Har du ingen isolering med, kan du samle en stor mængde blade, græs, mos og gran- eller fyrregrene. Så længe du blot lægger grenene i samme retning, får du en naturlig madras, som ikke stikker alt for meget.
8. Find vand i en fart
Et menneske kan klare sig 3 dage uden vand, men 3 uger uden mad. Hvis du løber tør for væske i naturen, bør du finde vand så hurtigt som muligt. Uden vand dehydrerer kroppen gradvist, og det påvirker din evne til at tænke klart og handle hurtigt.
Medmindre du kan opsamle regnvand, bør du altid som minimum filtrere vand fra søer o.l. gennem din T-shirt eller sok flere gange, inden du drikker det. Hvis det er muligt, bør du altid koge vand fra naturen, inden du drikker det.
9. Byg og tænd et bål
Et bål kan være med til at give dig følelsen af, at du er i kontrol, det kan øge din selvtillid, dit humør, give varme og tryghed, koge vand, lave mad, tørre vådt tøj og signalere efter hjælp.
Sørg for at rydde din bålplads for tørre kviste og blade, og byg evt. en ring af sten om bålet eller grav en fordybning i jorden til det, så du ikke starter en skovbrand.
Når du at bygge et bål, men intet ly, kan du lave bålet aflangt i kropslængde, så hele kroppen nyder godt af varmen.
10. Vælg det rigtige brænde til dit bål
Alt efter hvilken type bål du ønsker at lave, skal du vælge forskellige træsorter. Det træ, du bruger, skal være tørt. Levende, vådt træ brænder dårligt og får bålet til at ose, når vand og træsaft fordamper fra træet.
- Bål til mad og varme, glødebål: Skal du bruge et bål til madlavning og længere tids varme, skal du bruge hårde træsorter som bøg, eg og ask, der brænder langsomt og danner mange gløder, som afgiver varme længe. De hårde træsorter er svære at få tændt op med, men brænder længe.
- Bål til lys og hygge: Skal dit bål brænde stærkt og hurtigt for at give lys og skabe en hyggelig stemning, er bløde træsorter gode. Birk, fyr og gran er let at tænde op med, da ilden hurtigt fænger.
En kombination er træsorter er en god idé. Tænd op med fyr eller gran, lad ilden få fat og brænde kraftigt ved at lægge birk på. Afslut med at komme eg, bøg eller ask på bålet, når det er i fuld gang, så der dannes gløder og bålet varmer længe.
Er du i tvivl, om et stykke træ er hårdt eller blødt, og altså hvor let det tænder og hvor længe det brænder, kan du let teste det ved at trykke i træet med en negl. Efterlader din negl et mærke, er træet blødt. Du kan også lære spejderens brændesang her.
11. Spis, hvad du kan, og når du kan
Det er ikke alle og enhver, der kan lave og opsætte fælder til at fange mad, og den slags tager også tid. Mens du er på farten, kan du holde energiniveauet oppe ved at spise planter som bøgeblade og -skud, bær, urter og insekter.
Insekter indeholder protein, fedtstoffer, vitaminer og fibre, som kan hjælpe med at holde kroppen kørende. Så selvom det ikke er den mest tiltalende tanke, kan lidt fouragering på vejen være en vigtig livline. Derfor er det også en rigtig god idé at sætte sig ind i, hvilke planter, dyr og insekter der er spiselige i området, inden man tager hjemmefra.
Som minimum er det smart at lære de farlige planter at kende, så man ikke spiser dem ved en fejl.