165.000 hvidevarer virker stadig, når de kasseres

Danskerne kasserer ca. en halv mio. hvide­varer om året. Og næsten hver tredje af dem virker stadig, når de havner på genbrugspladsen. Lektor i bæredygtig omstilling kalder tallene alarmerende

Tusindvis af vaskemaskiner kunne nemt vaske videre

Vaskemaskiner, frysere, køleskabe, tørretumblere og komfurer. Hvert år kasserer danskerne ca. en halv mio. hårde hvidevarer – og knap en tredjedel af dem virker stadig. Det betyder, at op mod 165.000 virksomme hvidevarer ender på genbrugspladserne, viser en ny undersøgelse foretaget af Coop Analyse. Ser vi på tallet for vaskemaskiner alene, kasseres årligt 122.000 – og af dem kunne omkring 41.000 vaske videre.


”Det er alarmerende tal, og det er slet ikke til at forstå, at danskerne smider elektronik ud, der stadig virker,” siger Michael Søgaard Jørgensen, lektor i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet.


De mest almindelige forklaringer på, hvorfor virksom elektronik ender på genbrugspladsen, er, at forbrugerne hellere vil have et nyt produkt, eller at de har fået en nyere version i gave.


Og selvom mange elektriske apparater, der ender som affald, kunne repareres ganske nemt, svarer danskerne i Coop Analyses undersøgelse, at reparationer er for dyre eller ikke mulige.


Derfor mener Michael Søgaard Jørgensen, at en af løsningerne kan være, at vi i Danmark kigger mod Frankrig, hvor der er oprettet nationale puljer baseret på midler fra producenter og forhandlere, der giver tilskud til reparationer, og hvor man har indført et reparationsindeks for en række produktgrupper, der skal gøre det nemt for forbrugerne at finde de mærker og modeller, der holder længe og er nemme at reparere.