10 ting du skal huske, når du flytter hjemmefra

Få styr på livet og de praktiske ting med Samvirkes 10 gode råd til dig, der lige er flyttet hjemmefra.
Flytterod

Budgetkonto, en opsparing og et par aktier kan være gode og værdifulde, når du lige er flyttet hjemmefra.

Fokuser på det vigtige

Find ud af med dig selv, hvad du først vil nå – og hvad du skal nå i næste uge. Gennem studiet får du masser af tid til at drømme om fremtid og karriere, så brug den første tid på de praktiske og de nære ting: Find et godt sted at bo, få styr på studiet og studiemiljøet. Få din hverdag til at fungere. Find de billige supermarkeder, køb en kogebog og få vaner, når det kommer til at lave mad selv.

Læg et budget og overvej forsikring

Læg et budget for et helt år, så du har styr på både de månedlige udgifter til bolig – og de regninger, som kommer kvartalsvis som el, gas og vand. Opdatér dit budget jævnligt. Opret samtidig en budgetkonto, som du overfører et fast beløb til hver måned.

Læs artiklen: Sådan lægger du et budget

Overvej at tegne en forsikring, der kan hjælpe dig, hvis du har indbrud eller din cykel bliver stjålet. Er der brand i din ejendom, bliver du kun genhuset, hvis du har en indboforsikring. 

Læs Samvirkes råd om forsikringer for unge og studerende

Lav en opsparingskonto

Sæt lidt penge til side hver måned, så du har en reserve til en stor regning. Sætter du 200 kroner til side hver måned, har du 2400 kroner på et år. Og så kan du nemmere klare en stor udgift ved eksempelvis tandlægen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Benyt nogle af de gratis eller billige tilbud til studerende

Er du studerende i Århus og København, kan du få tjekket tænderne billigt på byens tandlægeskoler, der ligger på universiteterne. Skal du have lavet noget ved dine tænder, er regningen meget beskeden. Bliv klippet på frisørskolen. Eleverne er opdaterede på de seneste trends – og klipningen koster ofte under 100 kroner.

Husk at også fagforeninger, banker og forsikringsselskaber tit har tilbud til studerende.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Følg op på dit forbrug

Prøv at gemme dine kvitteringer fra supermarkedet i en periode. Regn sammen, hvad du bruger på en uge – og sæt dig et mål om, at du kun må købe dagligvarer for et vist beløb. Som enlig og studerende kan man tit nøjes med mindre end 500 kroner om ugen i supermarkedet.

En oversigt over dit daglige forbrug vil også åbne øjnene for udgifter, du slet ikke tænkte over – måske vil du finde ud af, at de mange hundrede kroner, du bruger på kaffe om morgenen, ikke er pengene værd.

Brug mobilen til internet

Overvej om det er smart at bruge din mobilforbindelse – hvis den er god – til internet derhjemme. Ofte er det billigere at have en stor datapakke til sit mobilabonnement end at have både en netforbindelse derhjemme og et mobilabonnement.

Få rabat på din transport

DSB og trafikselskaberne har tit masser af rabatter til dig, hvis du er ung eller studerende. Studerer du, kan du rejse billigt til og fra studiet – og skal du besøge forældrene eller venner i andre dele af landet, kan du få rabatter på togbilletterne.

Begræns lån og kreditter

Kassekreditten kan være fristende, men brug den med omtanke. En kassekredit skal være en sikkerhed, du kan bruge, hvis køleskabet går i stykker eller du knækker en tand. Kassekreditten er ærgerlig at bruge på ekstra forbrug.

Studielån er en meget billig måde at låne penge på, men mange betaler studielån tilbage over 8-15 år. Begræns lånet så meget som muligt, og husk at studielån er så fleksibelt, at du kan nøjes med at trække de penge ud, du reelt har brug for.

Køb 1 aktie eller 2

Bliv klogere inden dit liv som voksen. Du kan overveje, om du vil købe 1 aktie eller 2 og bruge 500 eller 1000 kroner. Du får lært noget om investeringer, hvilket kan forberede dig på livet med fast job og pensionsordning. Nogle firmaer giver også særlige tilbud til deres aktionærer. Husk, at du skal kunne tåle at miste pengene – eller i hvert fald ikke få nogen gevinst.

Lev livet – forkæl dig selv

Livet som studerede skal ikke kun være surt. Husk at der også skal være nydelse i hverdagen. Brug lidt penge på gode råvarer til maden, gå ud at spise en gang i måneden eller køb de jeans, du længe har drømt om. Så længe du tænker dig om og har styr på din økonomi er det fint at lade sig inspirere eller impulskøbe af og til.

Artiklen er udgivet første gang i 2012. Artiklen er opdateret i sommeren 2015.