10 gode råd til småtspisende
Småtspisende personer får ofte ikke nok næring
Kroppen skal have kalorier hver dag for at fungere. Mad er kroppens brændstof, og det er også her, vi henter vigtige vitaminer og mineraler.
Mister du appetitten, er der risiko for, at du ikke får dækket kroppens behov for næring, og det kan være sværere at blive rask, hvis du er ramt af sygdom.
På samme måde svækkes musklerne i koppen, hvis du ikke får kalorier og proteiner nok i kosten. Svækkelsen af musklerne rammer alt fra musklerne i benene til hjertemusklen, hvis du får for lidt at spise.
Vær ikke bange for kolesteroltallet
Er du småtspisende, så tænk ikke på kolesteroltallet. Spis det, du har lyst til. Det er vigtigere, at du får alt det at spise, du kan. Når appetitten er kommet tilbage, kan du igen begynde at tænke over kolesteroltal og fedtindhold.
Kilde: Klinisk diætist Anne W. Ravn
Mangel på mad går ud over helbredet
At miste appetitten er noget, der kan ramme alle mennesker i perioder. Typisk rammer det at være småtspisende, som det kaldes, når lysten til og indtaget af mad er lav, ældre i længere perioder, og så kan det blive truende for helbredet.
Fysisk sygdom, sorg over en mistet ægtefælle eller andre store omvæltninger eller tab kan også påvirke lysten til mad markant.
At være småtspisende kan sammenlignes med at være en rask person, der er ramt af influenza. Når du er mat og feberramt, har du sjældent den store lyst til mad. En småtspisende har det sådan hele tiden.
»Det bliver nemt en ond cirkel, når du ikke spiser nok. Ud over fysisk svækkelse risikerer du at tabe humøret og få nedsat din livskvalitet,« siger Anne W. Ravn, der er klinisk diætist på Aarhus Universitetshospital. Hun vejleder blandt andet småtspisende i, hvordan man kan øge indtagelsen af mad og næringsstoffer.
1: Spis mange små måltider
Anne W. Ravns første råd til småtspisende er at tænke over at spise mange små måltider. Mange er fokuserede på dagens tre store måltider: morgenmad, frokost og aftensmad, men er du småtspisende, kan det være en fordel at spise flere og mindre måltider.
2: Få flest mulige kalorier på færrest mulige mundfulde
Spiser du ikke meget, så sørg for at få så mange kalorier som muligt på få mundfulde. I stedet for frugt, så kog frugtgrød. Lad den koge godt ind og servér med piskefløde.
Brug den fede cremefraiche, når du skal lave kold sovs. Har du lyst til salat, så husk, at der ikke er mange kalorier i salat. Lav en dressing med ekstra olie. Eller lav hummus med ekstra olie. Brug grøntsager som pynt eller eksempelvis til stuvet hvidkål med godt med fløde.
3: Skriv ned, hvad du har spist
Når du har spist, så skriv det ned i din kalender. Ved aftenstid kan du se, hvor meget du har spist. På den måde kan du få et overblik over, om du har fået nok at spise i løbet af dagen.
4: Spis fede mejeriprodukter og mange proteiner
De fede mejeriprodukter indeholder mange kalorier og har en høj energitæthed. Drik sødmælk i stedet for let-, skummet- eller minimælk. Ud over kalorierne indeholder mejeriprodukter 19 forskellige vitaminer og mineraler.
Husk også anden fed og proteinholdig mad, så længe du ikke har appetit.
»Spar på brødet og frås med pålægget, for eksempel æg og fed fisk som sild og laks. Moralen er, at du skal have flest mulige proteiner, kalorier og næringsstoffer per mundfuld,« siger Anne W. Ravn.
Er du ikke så vild med fede mejeriprodukter, så spis for eksempel avocado, oliven, oliventapenade, pesto – og supplér med æg, kød og fisk.
5: Sæt et ur til at ringe, så du husker at spise
Det kan være svært at huske at få spist, hvis appetitten ikke er stor. Sæt et ur til at ringe, så du får udnyttet dagens vågne timer og husker at spise lidt, men kalorierigt, selvom du ikke har den store sult.
6: Spis det, du har lyst til
»Mange synes, at de skal spise, som de altid har gjort. Brød om morgenen og frikadeller til aftensmad. Men har du mest lyst til frikadeller om morgenen og ostemadder til aftensmad, er det lige så fint,« siger Anne W. Ravn.
Det er dog vigtigt at få vitaminer og mineraler gennem kosten. Selvom du måske kun har lyst til kage, bør du som småtspisende først og fremmest spise rigtig mad, men nyd endelig søde sager og måske et glas portvin eller en maltøl ved siden af.
7: Spis sammen med andre
Prøv at finde nogle fællesskaber, når du skal spise. De fleste spiser mere, når de er i godt selskab.
8: Bevæg dig
Er du i stand til det, så bevæg dig. Daglig husførelse og små gåture i frisk luft stimulerer appetitten og vedligeholder og genopbygger din muskelmasse.
9: Drik et lille glas vin eller lidt øl
En lille smule alkohol kan stimulere appetitten. Drik lidt vin, øl eller portvin, det kan måske sætte lysten til mad i gang. Du kan også drikke en lille snaps eller gammel dansk, hvis du har lyst til det – gerne i godt selskab.
10: Tag multivitaminer og måske et D-vitamintilskud
Er du småtspisende, råder Anne W. Ravn til, at du spiser en multivitaminpille hver dag. Er du over 65 år, bør du også tage et D-vitamintilskud, hvis multivitaminpillen ikke indeholder D-vitamin.
D-vitamin sikrer, at kalk bliver optaget bedre i kroppen og er med til at styrke blandt andet knoglerne. Kombinér eventuelt D-vitamin med en kalktablet på 500 eller 1000 milligram.
Kender du en, der er småtspisende? Print eventuelt denne artikel ud og vis den til en, du holder af, som har brug for at genvinde appetitten.