Redaktionen anbefaler






Har du spørgsmål til, hvordan praktiktiden hos os ser ud, må du gerne ringe eller skrive allerede nu. Kontakt praktikvejleder Kristian Herlufsen på kh@samvirke.dk eller telefon 26141615.
Du kan også skrive til Mikkel Egebjerg, der er i praktik hos os lige nu. Mikkel kan fanges på 28141199.
Vi har været supergode til at lave magasiner. Faktisk har vi været i gang siden 1928. Digitalt er vi i gang med at blive endnu bedre. Både til at lave tekst, lyd og levende billeder. Så kan du lave lækre longreads eller er du en haj til at fortælle historier med grafer? Og vil du være med til at lave alt fra skrevne historier til podcasts og video? Så håber vi, at du vil i praktik hos os!
Vores filosofi:
Samvirke skal være indbegrebet af solid kvalitetsjournalistik, hvor hverdagens bekymringer og løsninger er i centrum for alle de historier, vi skriver til vores mere end 1 million læsere. Vi skriver historier med udgangspunkt i spørgsmål som: Hvorfor genbruger vi ikke tøj bedre? Passer vi godt nok på naturen? Og hvordan får vi bedre fødevarer - eller får vi den mad, vi fortjener?
Kort om din praktiktid:
Som udgangspunkt søger vi en journalistpraktikant, der kan være på redaktionen i 6 eller 12 måneder.
Hvad bliver du god til, hvis du er i praktik hos os?
Men vi kan også lære af dig! Måske har du ideer til, hvordan vi kan formidle et emne på en ny måde i kanaler, vi ikke bruger allerede. Måske kan du finde kilder, andre steder end os eller spotte en tendens, der kan blive til en historie i Samvirke?
Vil du se vores praktikopslag? Så hent det på Google Drive
Vi har spurgt 4 af vores tidligere praktikanter om, hvad de godt kunne lide ved deres praktiktid på Samvirke. I videoen kan du møde Line Kørner, der læste på SDU, Eva Guld Boesen, der læste på RUC (og i dag er ansat på Samvirke) samt Henrik Rindom Knudsen og Thomas Schønning, der læste på DMJX.
I sensommeren 2022 blev Samvirke indstillet til Bordingprisen. Prisen er fagbladenes, magasinernes og specialmediernes hyldest til årets bedste medier og journalister. Vi vandt desværre ikke, men som en del af præsentationen af Samvirke til publikum lavede vi denne video:
På Samvirke kan du komme til at lave alt fra månedens store tema til de helt små ting som gode råd og korte case-interviews. Du er selv med til at komme med ideer - og undervejs i processen kan du få den hjælp, du behøver.
Vores nuværende praktikant Mikkel har blandt andet skrevet et tema om unge vegetarer og deres kødspisende forældre. Læs "De unge spiser vegetarisk, mens mor og far kører røde bøffer ned"
Mikkel fortæller:
Af mere teknisk karakter har jeg og flere andre kolleger været på et 3-dages læringsforløb i After Effects, der er Adobes animeringsprogram. Det mundede ud i flere video-explainere til Samvirke.dk. Sammen med 2 andre journalister på redaktionen lavede jeg fx en explainer om heksebrændinger til Skt. Hans, hvor vi undersøgte den efterhånden kontroversielle begivenhed og om den overhovedet har rødder til middelalderens hekseforfølgelser.
På Samvirke er der også muligheden for at lave video rundt i landet. Den første video lavede jeg i følgeskab med en mere garvet journalist på redaktionen, men den næste var på egen hånd.
Her tog jeg til Djursland, fordi jeg skulle mødes med Anders, der bor i et Tiny House på 14 kvm. Hans hus er tilmed off-grid, så han skal høste sine egne ressourcer for at få strøm, vand og varme i huset. Historien passer godt ind i vores målsætning, om at tænke klimaet ind i flere af vores historier, og Anders er en inspirerende case for vores læsere/seere.
Jeg har også lavet video-reportage med Bodil, der er klimaktivist og fulgte hende en dag, hvor hun var på ”arbejde”. Midt på Nørreport station hældte hun en masse cigaretskod ud på gaden og begyndte at forme et budskab rettet mod rygerne og andre forbipasserende.
Og vil du høre, hvad tidligere praktikanter har været særligt glade for, så læs her, hvad Anna og Laura har skrevet:
Anna Thorsen har spillet quidditch i Fælledparken og skrevet case om rygning
Tillid allerede fra 3. dag: En historie om rygning
På min 3. dag på Samvirke blev jeg tilbudt at tage til Middelfart til en konference, som Hold Danmark Rent afholdte. De andre deltagere var repræsentanter for kommunerne og direktøren for tobaksproducenterne i DK. Det var sjovt og nervepirrende, og jeg kom hjem med et godt interview. Men den tillid, mine kollegaer og redaktør viste mig allerede så tidligt, var simpelthen bare så vigtig og guld værd.
Til quidditch i Fælledparken
En opgave til bladet, hvor jeg var med et quidditchhold til træning. Det var vanvittig sjovt! Jeg havde en fotograf med, som tog supergode billeder, og så var det ellers bare op til mig at give den fuld gas og skrive en reportage fra den sære Harry Potter-sport. Det er en af de gode ting ved Samvirke: de viser en så meget tillid. Det giver i hvert fald mig hjernedødt meget blod på tanden!
Artiklen var med i det trykte Samvirke, men du kan også læse med online i stedet
Laura Høst Mange har skrevet om veteranbiler og lavet videoer om genbrugsjul
Mit første, lidt større bidrag til magasinet var til en artikel om veteranbilsentusiaster. Der blev taget mega gode billeder af dem og deres biler, og følelsen af for første gang at have noget med rigtige mennesker og rigtige billeder og rigtige interviews med i et rigtigt blad var bare sygt fedt.
Læs "Gammel kærlighed kan også ruste"
For et par måneder siden havde vi en folkeskolepraktikant på redaktion, som hjalp mig med at skrive en artikel om unges brug af snus. Jeg synes altid, det er tilfredsstillende at skrive længere artikler, men den her gang var lidt ekstra særlig, fordi det pludselig var mig, der skulle lære alt det videre til praktikanten, som mine kollegaer havde lært mig - og dér gik det op for mig, at jeg faktisk har lært pænt meget.
Inden jul lavede jeg videoguides til gør-det-selv julepynt af genbrugsting. Jeg fik hjælp af en af vores grafikere, som var mere kreativ og meget bedre end mig til rent faktisk at få tingene til at blive flotte. Det var både hyggeligt at arbejde sammen med andre kollegaer, men også vildt fedt at opleve, at jeg fik tid og plads til at nørde så længe på et hyggeprojekt, på trods af at jeg hverken havde nogen særlig erfaring med video eller pynt.
Se en af julegenbrugsvideoerne
Først og fremmest at du kan trives på en lille redaktion. Det betyder, at du skal være god til at sige til, når du løber tør for ideer eller arbejde, og når du har brug for hjælp. Du skal være glad for at skrive, men du skal også kunne aflevere ting uden at skulle forelske dig i hver enkelt sætning.
Så skal du komme til idémøder i højt humør, men ikke være bange for at stille spørgsmålstegn ved det, vi plejer at gøre. Du må også meget gerne have en drøm om at arrangere fredagsbar med oppustelige palmer!
I marts 2023 satte vi fokus på unges grønne madvaner. Du kan læse den udredende historie her: "De unge spiser grønt, mens mor og far kører bøffer ned". Vil du hellere se den i det trykte magasin, kan du læse det i en bladre-pdf med marts-udgaven af det trykte Samvirke.
Vi er en lille redaktion, der producerer alt indhold til Samvirke, samvirke.dk og vores profil på Instagram. Plus selvfølgelig til vores sociale medier, et nyhedsbrev, et vinmagasin og meget, meget mere. Du kan møde et lille udpluk af dine kommende kolleger herunder.
Vil du vide mere om praktiktiden, er du velkommen til at ringe til praktikantvejleder Kristian Herlufsen på 26141615, eller til Mikkel Egebjerg på 2814 1199.
Hvis du stadig har 1 minut og 59 sekunder, så se, hvordan en af vores tidligere praktikanter har lært læserne, hvordan man kan åbne en øl