Vild wok med hyben-chilisauce

Med wokretten her vil vi gerne slå et slag for at bruge det, du har ved hånden, og som måske ville være gået til spilde. Først selve wokgryden – der var engang, hvor alle skulle eje en wok, så derfor er det ofte muligt at finde en fin og billig wokgryde i genbrugs­butikker og på loppemarkeder. Måske ligger der allerede en bagerst i skabet, der ikke bliver brugt mere. Til bålbrug skal du sørge for at finde en gryde af støbejern eller med emalje. Slip let-­belægninger klarer ikke opgaven. Finder du den rigtige, kan den bruges til mange forskellige bålretter. Den næste gode ting ved denne ret er, at det er en rigtig tøm køleskabet-ret. Bunden af en selleri, et par slatne gule­rødder, en halv peberfrugt, stokken fra en broccoli og et kyllinge­bryst fra dagen før – så er du godt i gang. Har du ikke mulighed for at lave hyben-chilisaucen, så brug en færdiglavet sød chilisauce.
Vild wok med hyben-chilisauce
  • 4 Personer

Wok

1200 g Blandede grøntsager fx. gulerødder, selleri, peberfrugt, squash, løg og kål
- kød en rest tilberedt, kan udelades
4 fed hvidløg eller ramsløg
1 citron eller 1 håndfuld havtorn
0.5 dl. olie, fx rapsolie
- sojasauce
- Blandede urter gerne vilde, fx brændenælder, skvalderkål, hvidmelet gåsefod og vejbred. I stedet kan bruges spinat og krydderurter som basilikum og persille

Chilisauce

100 g hyben groft hakket
2 stk chilli friske, eller 1 spsk. tørret
100 g sukker
2 spsk. æbleeddike
1 nip salt
1 dl. vand

Sådan gør du

  1. 1.Du skal bruge en wok, en gryde og en bålrist. Tænd et bål, og sæt en bålrist over. Til retten her behøves ikke gløder, så bålet er klar til madlavning med det samme.
  2. 2.Sæt en lille gryde over med de rensede hyben og de øvrige ingredienser til chilisaucen, bring i kog, og lad den simre, til den tykner.
  3. 3.Snit grønt og kød i tynde strimler. Hak hvidløget, og riv skallen fra citronen. Varm wokken op over bålet med olie i, til den bliver godt varm. Pas på med flammer og varm olie. Sørg for, at flammerne ikke går op over grydens kant, og hav et låg klar, hvis olien skulle begynde at brænde. Husk: aldrig vand på brændende olie. Kvæl ilden med et låg.
  4. 4.Smid grøntsagerne på. Start med de groveste, der skal have længst tid. Efter et par minutter tilsættes hakket hvidløg, revet citronskal, resten af grøntsagerne og kødet. Steg nogle minutter, rør rundt indimellem, men ikke for meget, da det sænker varmen, hver gang du rører rundt. Smag til med soja. Tilsæt de vilde urter eller krydderurter, rør hurtigt rundt, og servér med det samme sammen med chilisaucen.
  5. 5.Wokken kan serveres med kogte ris eller nudler, eller som den er. Der kan krydres med ingefær eller karry, hvis du vil have mere spræl.

Tip!

Har du ikke mulighed for at plukke hyben, kan chilisaucen laves med et skrællet æble i tern i stedet for.

Se, hvad vi ellers skriver om: #aftensmad, #hovedret, #passer til sæsonen og #rødder og knolde