Vild wok med hyben-chilisauce
- 4 Personer
Wok
1200 g | Blandede grøntsager fx. gulerødder, selleri, peberfrugt, squash, løg og kål |
- | kød en rest tilberedt, kan udelades |
4 fed | hvidløg eller ramsløg |
1 | citron eller 1 håndfuld havtorn |
0.5 dl. | olie, fx rapsolie |
- | sojasauce |
- | Blandede urter gerne vilde, fx brændenælder, skvalderkål, hvidmelet gåsefod og vejbred. I stedet kan bruges spinat og krydderurter som basilikum og persille |
Chilisauce
100 g | hyben groft hakket |
2 stk. | chilli friske, eller 1 spsk. tørret |
100 g | sukker |
2 spsk. | æbleeddike |
1 nip | salt |
1 dl. | vand |
Sådan gør du
-
1Du skal bruge en wok, en gryde og en bålrist. Tænd et bål, og sæt en bålrist over. Til retten her behøves ikke gløder, så bålet er klar til madlavning med det samme.
-
2Sæt en lille gryde over med de rensede hyben og de øvrige ingredienser til chilisaucen, bring i kog, og lad den simre, til den tykner.
-
3Snit grønt og kød i tynde strimler. Hak hvidløget, og riv skallen fra citronen. Varm wokken op over bålet med olie i, til den bliver godt varm. Pas på med flammer og varm olie. Sørg for, at flammerne ikke går op over grydens kant, og hav et låg klar, hvis olien skulle begynde at brænde. Husk: aldrig vand på brændende olie. Kvæl ilden med et låg.
-
4Smid grøntsagerne på. Start med de groveste, der skal have længst tid. Efter et par minutter tilsættes hakket hvidløg, revet citronskal, resten af grøntsagerne og kødet. Steg nogle minutter, rør rundt indimellem, men ikke for meget, da det sænker varmen, hver gang du rører rundt. Smag til med soja. Tilsæt de vilde urter eller krydderurter, rør hurtigt rundt, og servér med det samme sammen med chilisaucen.
-
5Wokken kan serveres med kogte ris eller nudler, eller som den er. Der kan krydres med ingefær eller karry, hvis du vil have mere spræl.
Tip!
Har du ikke mulighed for at plukke hyben, kan chilisaucen laves med et skrællet æble i tern i stedet for.