Muslinger og strandurter
AFTENSMAD

Muslinger og strandurter

Råvarerne til retten her kan næsten alle findes i naturen, hvis turen går til et område ved vores indre kyster. Det er dog vigtigt at kende lidt til vandkvaliteten, inden man høster blåmuslinger eller andre muslinger selv. Vandet må ikke være for varmt, og man skal være sikker på, at der ikke er for mange alger. Der findes informationer om dette på nettet, men vil man være sikker, skal der findes et sted, hvor vandet ikke er for stillestående, dufter rent og er klart. Fra oktober til april er der færrest alger i vandet, og der er det sikkert at samle muslinger de fleste steder. Du kan selvfølgelig også købe muslingerne, men så skal de enten opbevares koldt eller tilberedes og spises med det samme.
  • 4 Personer

Ingredienser

1 kg blåmuslinger
1 stk. løg
- olie lidt
- smør evt.
- Blandede urter vilde fra stranden, fx strandmælde, hvidmelet gåsefod, strandvejbred, strandarve, vild syre, tang, hyben og roser fra rynket rose samt havtornbær

Sådan gør du

  1. 1
    Du skal bruge et bål, en gryde med et stort låg og et grydeophæng.
  2. 2
    Skyl muslingerne, og kassér dem, der ikke lukker sig, når du banker dem let mod en sten.
  3. 3
    Del de vilde urter i mindre stykker, rens hyben for kerner, og snit løget i skiver.
  4. 4
    Sæt gryden over bålet, og hæld olie og smør i. Steg løget og halvdelen af havtornbærrene i et par minutter. Smid muslingerne i gryden, og læg låget på. Lad muslingerne dampe under låg i ca. 10 minutter afhængig af varmen. Ryst gryden et par gange undervejs.
  5. 5
    Smid de vilde sager ned i gryden, rør rundt, og damp videre i et par minutter. Muslingerne afgiver væske, som de damper i, men tjek, om der mangler væske nu, og tilsæt et skvæt vand, hvis det er tilfældet. Smag til med salt, hvis du synes, det mangler – det her er en af de retter, der kan laves uden at medbringe andet end lidt olie at stege i. Muslingerne tilfører salt, og havtorn og vild syre tilfører syrlighed. De muslinger, der ikke åbner sig efter tilberedning, skal kasseres.

Tip!

Vil du gerne prøve retten, men har ikke mod på sankedelen, kan den laves med muslinger fra fiskehandleren, persille og citronsaft eller hvidvin.