Burgerbollen - det bløde element
- 4 Personer
Fordej
2 dl. | vand, gerne stuetemperatur |
200 g | hvedemel |
5 g | gær |
Dej
2 dl. | mælk |
1 stk. | æg |
2 spsk. | lys sirup |
575 g | hvedemel |
2.5 tsk. | fint salt |
50 g | blødt smør |
50 g | sesamfrø |
1 stk. | æg sammenpisket til pensling |
Sådan gør du
-
1Fordej: Rør ingredienserne til fordejen sammen og stil den tildækket på køkkenbordet i ca. 3-6 timer. Den skal boble lystigt.
-
2Dej: Rør fordejen sammen med mælk, æg, sirup og halvdelen af hvedemelet. Tilsæt salt og resten af hvedemelet lidt ad gangen. Ælt dejen i ca. 5 min., tilsæt smør og ælt yderligere 3-4 min. Brug gerne maskine eller elpisker med dejkroge.
-
3Kom dejen i en stor skål, smurt med olie, og lad den hvile 20-30 min. på bordet. Skal bollerne bruges samme aften, så brug 10 g gær mere og lad dejen hæve på et lunt sted i 1-2 timer til dobbelt størrelse. Hvis dejen kan vente, så sæt den til hævning tildækket, på køl natten over (eller 6-8 timer) og lad den hæve til dobbelt størrelse.
-
4Tænd ovnen på 225 grader eller 210 grader varmluft. Drys bordet med sesamfrø og vend forsigtigt dejen ud. Del dejen i 10 stykker med en skarp kniv og rul dem forsigtigt, til de er helt kuglerunde.
-
5Rul bollerne flade med en kagerulle til en tykkelse på 1-1½ cm og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
-
6Bag bollerne i ca. 15 min., til de er gyldne og lyder hule, når man banker dem på undersiden. Ved servering: Skær bollerne igennem og rist dem enten på en brødrister eller under ovngrillen, til de er gyldne og sprøde.
Tip!
Gør bollerne mere grove og mættende ved i selve dejen at udskifte 150 g hvedemel med 150 g grovmel f.eks. rugmel.