Burgerbollen - det bløde element
AFTENSMAD

Burgerbollen - det bløde element

Bollerne er lette og bløde. Fordejen lader vi boble tildækket på køkkenbordet i mange timer, det sikrer en god kornsmag i de færdige burgerboller.
  • 4 Personer

Fordej

2 dl. vand, gerne stuetemperatur
200 g hvedemel
5 g gær

Dej

2 dl. mælk
1 stk. æg
2 spsk. lys sirup
575 g hvedemel
2.5 tsk. fint salt
50 g blødt smør
50 g sesamfrø
1 stk. æg sammenpisket til pensling

Sådan gør du

  1. 1
    Fordej: Rør ingredienserne til fordejen sammen og stil den tildækket på køkkenbordet i ca. 3-6 timer. Den skal boble lystigt.
  2. 2
    Dej: Rør fordejen sammen med mælk, æg, sirup og halvdelen af hvedemelet. Tilsæt salt og resten af hvedemelet lidt ad gangen. Ælt dejen i ca. 5 min., tilsæt smør og ælt yderligere 3-4 min. Brug gerne maskine eller elpisker med dejkroge.
  3. 3
    Kom dejen i en stor skål, smurt med olie, og lad den hvile 20-30 min. på bordet. Skal bollerne bruges samme aften, så brug 10 g gær mere og lad dejen hæve på et lunt sted i 1-2 timer til dobbelt størrelse. Hvis dejen kan vente, så sæt den til hævning tildækket, på køl natten over (eller 6-8 timer) og lad den hæve til dobbelt størrelse.
  4. 4
    Tænd ovnen på 225 grader eller 210 grader varmluft. Drys bordet med sesamfrø og vend forsigtigt dejen ud. Del dejen i 10 stykker med en skarp kniv og rul dem forsigtigt, til de er helt kuglerunde.
  5. 5
    Rul bollerne flade med en kagerulle til en tykkelse på 1-1½ cm og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  6. 6
    Bag bollerne i ca. 15 min., til de er gyldne og lyder hule, når man banker dem på undersiden. Ved servering: Skær bollerne igennem og rist dem enten på en brødrister eller under ovngrillen, til de er gyldne og sprøde.

Tip!

Gør bollerne mere grove og mættende ved i selve dejen at udskifte 150 g hvedemel med 150 g grovmel f.eks. rugmel.