Vintertræt? Sådan lærer du at elske vinteren
Elsk vinteren
Prøv at lade være med at savne sommeren, varmen og de lyse aftener. Betragt i stedet vinteren som en dejlig tid, hvor du kan skrue op for hyggen, tænde stearinlys eller eventuelt LED-lys for indeklimaets skyld, læse bøger, gå i biografen, invitere venner og hygge dig i sofaen med et tæppe og en film. Gør de ting, der netop ikke virker oplagte på en sommeraften. Mærk, hvor dejligt det er at komme hjem i varmen efter en lang gåtur, smide støvlerne og brygge en god kande te.
Udnyt lyset
Få så meget dagslys som muligt. Rul persiennerne op og de tunge gardiner til side. Ryk tæt på vinduet, hvor du kan, eller vælg en lys plads i lokalet, når du er på arbejde, på besøg eller hjemme. Det er først og fremmest mangel på dagslys, der kan gøre dig nedtrykt om vinteren. Tænd lamperne, og skru op for lyset i hjemmet og på arbejde.
Kom ud i dagslyset
Gå en tur i frokostpausen, og kom ud i weekenden, uanset hvordan vejret er. Klæd dig godt på, så du ikke fryser, cykl eller gå så meget, du kan. Gå en tur i frokostpausen på jobbet. Udnyt de få solskinstimer, der er, og udnyt tidspunktet midt på dagen, hvor lysstyrken er størst.
Dyrk motion
Motion har en forebyggende effekt på vintertræthed. Hvis du motionerer udendørs i løbet af dagen, får du også glæde af dagslyset. Du behøver ikke at løbe eller anstrenge dig, hvis du ikke bryder dig om det. En god gåtur er fin, men gå gerne i et rask tempo, hvor du ikke bliver forpustet, men alligevel får pulsen op.
Er der sne på jorden, så glæd dig over, at en gåtur i sneen svarer til at gå i sand. Det er mere krævende end at gå på et fast grundlag og giver god motion. Løb og anden fysisk aktivitet virker også godt.
Grin og dyrk kærligheden
Brug ekstra tid på dem, du holder af, grin og lav rare ting sammen. Kys, kram og elsk i den mørke tid. Det frigør endorfiner, der virker positivt på energien og humøret. Isoler dig ikke, hvis du er nedtrykt, selvom det kræver en større indsats at komme ud ad døren, når det er vinter.
Gå tidligt i seng, hvis du har brug for det
Erkend, at du mangler energi eller føler dig deprimeret. Du skal ikke skamme dig over, at du mangler energi. Hvis du accepterer det, vil det måske endda hjælpe dig til at få gjort noget ved problemet. Måske bliver du hurtigere træt om aftenen. For nogle stiger søvnbehovet i de mørke, kolde måneder. Du skal ikke ignorere træthedsfølelsen. I stedet kan du gøre det til en luksusoplevelse at gå tidligt i seng med frisk sengetøj, en blød dyne og en god madras.
Køb en lyslampe
Lysterapi har en positiv effekt. Anskaf dig eventuelt en lysterapilampe, der udstråler kunstigt dagslys. Lysterapilamper findes i forskellige prislag. Lampen hjælper med at få stabiliseret døgnrytmen, øger serotoninniveauet i hjernen og energiniveauet. Man mener, at stoffet serotonin har indflydelse på angst, irritabilitet og nedtrykthed. Lysterapilamper er en af de mest anerkendte former for behandling mod vinterdepression. Behandlingen kan være 30 minutter daglig med lysintensitet på 10.000 lux i 1-2 uger. Lux er måleenheden for lysstyrke. Solarium har ingen effekt.
Tag på ferie, hvis du kan
Planlæg vinterferien, og rejs efter syden og solen. Sørg for at komme af sted i januar eller februar, hvis det er de måneder, der er mørke og triste for dig.
Søg eventuelt læge
Vintertræthed resulterer ofte i mangel på energi, stort søvnbehov, øget appetit med lyst til sød og fed mad, nedtrykthed og social tilbagetrækning. Hvis vintertrætheden bliver ved med at virke uoverkommelig, kan det være en god idé at kontakte en læge og finde ud af, om du lider af en egentlig depression, der eventuelt kræver medicinsk behandling. Ved almindelige depressioner er tristheden oftest fremtrædende. Der er nedsat søvnbehov og appetit, og selvmordstanker er hyppige. Ved vintertrætheden og vinterdepressionen er energiløsheden mere fremtrædende end tristheden, og appetitten og søvnbehovet er øget. Selvmordstanker er sjældne hos vintertrætte og vinterdepressive mennesker.
Kilder: netdoktor, sunhed.dk, psykiatrifonden