Få styr på dit køleskab
Gør hovedrent hver uge
Gør hovedrent i køleskabet 1 gang om ugen - for eksempel hver lørdag. Gør det til en vane, ligesom hvis du støvsuger 1 gang om ugen. Brug opvaskemiddel og tør efter med koldt vand.
Gør plads på køkkenbordet
Gør plads på køkkenbordet, så du kan tømme køleskabet for alt indhold og få et overblik over det, mens det står på køkkenbordet, og det er nemt at sortere dårlig og fordærvet mad fra, inden du sætter fødevarerne tilbage i køleskabet.
Ryd op dagligt
Ryd hyppigt op. Selv om du gør hovedrent i køleskabet hver uge, er det stadig en god ide at rydde hyppigt op. Hold dagligt øje med varerne og deres sidste anvendelsesdato.
Hold øje med grøntsagerne
Hold også øje med grøntsagerne i grøntsagsskuffen. Våde gulerødder kan være en potentiel bakteriebombe, der kan hvirvles op i, når du rumsterer med fødevarerne i køleskabet.
Lav buffet af rester
Indfør en ugentlig tøm-køleskabet-menu. Inden din ugentlige oprydningsdag i køleskabet er det en god ide, at lave en tøm-køleskabet-menu. Har du mange æg, kan du lave omelet, æggekage eller fritttata med grøntsager. Har du mange grøntsager kan du koge suppe, du kan også servere et koldt bord med rugbrød og pålæg.
Hold igen med indkøb
Jo mere du fylder i køleskabet, jo sværere er det at skabe overblik. Måske har du også varer i køleskabet, der lige så godt kan være udenfor. For eksempel øl, sodavand og konserves.
Hold madgrupper adskilt
Hold råvarer adskilt fra den færdige mad i køleskabet. Du kan blive syg, hvis bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk eller æg kommer i berøring med for eksempel pålæg, der ikke skal varmes op. Hold også grøntsager med jordbakterier væk fra kød. Brug grøntsagsskuffen til gulerødderne og de andre grøntsager.
Pas på dryp fra optøning
Hav altid en tallerken eller et fad under fødevarer, der ligger til optøning i køleskabet.
Hold rent
Sørg for at dryprenden bagerst i køleskabet altid er ren og tør.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Bolius, Gorenje