Kan man træne synet bedre?
Aldersbetinget langsynethed skyldes ændringer i øjets linse
Det bliver sværere at læse små bogstaver, og det kan være sværere at fokusere helt skarpt, hvis det hænderne er optaget af, er alt for tæt på. I 40-50 års alderen bliver læsebriller nødvendige for de fleste.
Fitnesscentre, motionsløb og for nogle en ironman. Danskerne er optagede af at styrke musklerne og komme i bedre form. Øjet styres også af muskler, men kan de muskler trænes, så synet bliver bedre og man undgår læsebrillerne? Samvirke har stillet spørgsmålet til øjenlæge Thomas Kaare Lundkvist:
Nærsynethed og langsynethed - hvad er hvad?
Presbyopi, aldersbetinget tab af akkomodationsevnen, evnen til at fokusere. Også kaldet aldersbetinget langsynethed, gammelmandsyn eller gammelmandslangsynethed. Skyldes at man bliver dårligere til at fokusere synet med tiden. Giver besvær med at læse små bogstaver, trætte øjne, hovedpine og trykkende fornemmelse.
Hypermetropi, langsynethed. Lyset fokuseres bag nethinden ved fokusering på afstand. Let langsynethed kræver ikke briller så længe man er ung, da øjet selv kan fokusere. Højere grader af langsynethed korrigeres med briller.
Myopi, nærsynethed. Lyset fokuseres foran nethinden ved fokusering på afstand. Korrigeres med briller. Nærsynede får typisk brug for læsebriller nogle år senere end de, der var langsynede inden 40 årsalderen. Nærsynede kan læse uden briller ved op til - 3-4 dioptrier.
Astigmatisme, bygningsfejl. Skyldes uens krumning af hornhinden. Medfører sløring/dobbeltkonturering. Korrigeres med briller.
”Både og. Du kan ikke træne den aldersbetingede langsynethed helt væk. Det er muligt, at du ved at være opmærksom på dine øjne, kan udskyde det tidspunkt, hvor det er nødvendigt med læsebriller, men kun nogle få år."
Når du ikke kan træne dig og øjnene fri for briller, skyldes det, at den aldersbetingede langsynethed i princippet ikke har noget med musklerne i øjnene at gøre. Vi bliver mere og mere langsynede på grund af fysiologiske ændringer i øjet.
Linsen bliver hårdere og mere sløret
”Babyer fødes som langsynede, og gennem opvæksten sker der ændringer i linsen/hornhinden i øjet, som gør, at man gerne skal ramme et normalt syn, når kroppen er færdig med at vokse. Kun 20 procent rammer et helt normalt syn, mens ca. 40 procent bliver langsynede og 40 procent nærsynede,” siger Thomas Kaare Lundkvist.
Øjets udvikling stopper ikke
Gennem livet vokser linsen, og dermed bliver linserne tykkere og stivere. Linserne i øjet bruges til at fokusere med, og kan krummes eller afflades ved hjælp af øjets muskler. Skal man fokusere tæt på - for eksempel når man læser eller laver håndarbejde - kræver det krumning af linsen.
"Musklerne i øjet trækker i små tråde, som linsen er ophængt i. Dermed tilpasses linsens brydning af lyset, så synet konstant er skarpt. Er man langsynet, skal musklerne arbejde endnu mere, og så trættes øjnene hurtigere. Trættede øjne har svært ved at fokusere - og derfor vil man opleve, at læsebriller kan hjælpe synet," siger Thomas Kaare Lundkvist.
Giv øjnene pauser og varierede opgaver
Selvom ændringen er fysiologisk og linsen bliver stivere, kan man til dels udskyde læsebrillerne en smule.
"Der er grænser for, hvor meget man skal byde sine øjne. For det første skal man sørge for god belysning og undgå blænding. Dernæst er det vigtigt at man varierer øjnenes fokus mange gange i løbet af en dag. Man skal ikke sidde i timevis og fokusere på en skærm eller i en bog. Hold pauser og sørg for, at dit fokus er varieret mellem ting, der er på afstand og ting, der er tæt på. Det holder synet ved lige,” siger Thomas Kaare Lundkvist.
Man kan ikke træne sig fri for læsebriller
Hvis man laver meget lidt nærarbejde, svækkes øjets evne til at fokusere. I vores moderne samfund har de fleste dog rigeligt nærarbejde til at holde øjenmusklerne i form, så det er en lille gruppe som kan have gavn af akkomodationstræning, siger Thomass Kaare Lundkvist, der påpeger at man ikke kan træne sig fri for læsebriller, men at læsebriller kan udskydes et par år.
”I øvrigt er det ikke alle, der skal bruge briller. Man skal i stedet mærke efter, om man har behovet. Har man ikke brug for at fokusere tæt på, kan man sagtens være langsynet uden at skulle bruge briller - eller kun bruge læsebriller af og til. Svagt nærsynede kan både se rimeligt godt på afstand og nær, og kan klare sig længere uden læsebriller.”
Synet stabiliserer sig i øvrigt igen omkring 60-70-årsalderen, hvor mange har en langsynethed, der i fagsprog målets i dioptriner, og har en størrelse på 2,5-3,0. Linsen vokser dog videre, og når synet sløres tiltagende kaldes det grå stær.
Skal man gå til øjenlæge ved tegn på aldersrelateret langsynethed?
Langt de fleste klarer sig fint med læsebriller. Er det stadig ikke helt godt, bør man gå til optiker. Hvis optikeren ikke kan løse problemet vil de ofte henvise til øjenlæge, forklarer Thomas Kaare Lundkvist.