Kan hypnose kurere angst?
Hypnose har vist gode resultater på angst
Lider du af posttraumatisk stress-angst eller en fobisk angstform, hvor man er bange for noget specifikt som for eksempel slanger, flyveture eller sociale sammenhænge, er der en god chance for, at du kan få gavn af hypnose.
Det forklarer Bobby Zachariae, som er psykolog og har en doktorgrad i medicin. Han har siden slutningen af 1980’erne forsket i hypnose, herunder om effekter af hypnose på smerte og immunsystemet, og i hvorfor nogle er mere modtagelige over for hypnose end andre.
Han har som behandler selv brugt hypnose gennem mange år til håndtering af bestemte angsttilstande og har set gode resultater med metoden. Han vil desuden ikke afvise, at hypnose også kan bruges mod andre angstformer end de nævnte, hvis behandleren er faglig kompetent.
Hypnose er stadig alternativ behandling
Selvom der internationalt findes en del forskning i hypnose, er hypnoseforskningen i Danmark stadig begrænset, og Bobby Zachariae ser det som en af grundene til, at Sundhedsstyrelsen stadig har hypnose på listen over alternative behandlinger.
»Der er mangel på læger og psykologer, der kan hypnotisere, som har en videnskabelig tilgang og forsker i hypnose,« siger han.
Læs her: Kan du få gavn af hypnose?
Terapeuten skal være klog på angst
Bobby Zachariae forklarer, at trancetilstanden, som hypnose sigter på at opnå, ikke i sig selv er det afgørende for effekten over for eksempelvis angst. Det er den behandling, terapeuten udfører, mens man er i trance, som gør en forskel.
Hypnose er først og fremmest en måde at levere den psykologiske behandling – for eksempel kognitiv adfærdsterapi – og ikke en behandlingsform i sig selv, forklarer han.
Vælg en sundhedsfagligt uddannet
- I Danmark er hypnose ikke reguleret, så alle kan behandle med hypnose – uden at have en sundhedsfaglig baggrund.
- Hvis du vil i hypnoseterapi, så vælg en psykolog, psykiater eller anden sundhedsprofessionel, som er fagligt kompetent inden for det felt, de behandler.
- Fagpersoner med erfaring i hypnose er organiseret i Dansk Selskab for Klinisk Hypnose og Psykologfagligt Selskab for Klinisk Hypnose.
Kilde: Bobby Zachariae, cand.psych. og dr.med.
»De fleste kan lære at hypnotisere, for så svært er det heller ikke, men det er ikke hypnosen i sig selv, som afhjælper ens problemstilling. Men hypnosen bevirker, at man bliver mere modtagelig over for den behandling, som terapeuten udfører,« siger Bobby Zachariae.
Forskning har således dokumenteret, at psykologisk behandling, som udføres, mens klienten er i hypnotisk tilstand, er mere effektiv end den psykologiske behandling alene.