Sådan holder du motionsløbet i gang trods kulden
Pak kroppens endestationer godt ind
Det er der, hvor blodet ender, at risikoen for at komme til at fryse er størst. Hænder, ører, næse og hage er mest udsat, når temperaturen nærmer sig frysepunktet.
Blottet hud fungerer også som ventiler for varme, så man skal bruge mere energi, når varmen fiser ud af kroppen. Med løbevanter og en hue eller et pandebånd holder du dig varm, sparer på energien og undgår frostskader.
Varm op
De første minutter er meget kolde, hvis du kommer direkte fra stuetemperatur til frost. Et par hurtige englehop eller sprællemænd får kroppen i gang, og så kan du lettere holde varmen fra start. Du kan også starte med høje knæløft for at øge intensiteten. Det tager nemlig et par kilometers løb før kroppen producerer varme nok til at du ikke føler, det er koldt.
Sæt tempoet ned
Isglatte og snefyldte stier er svære at forcere med høj fart, hvis du vil undgå at falde og komme til skade. Men de behøver bestemt ikke aflyse løbeturen. Sænk farten, så du har styr på, hvor du sætter dine fødder, og så du kan nå at stoppe helt op, hvis der kommer meget glatte steder. Du kan også udstyre dine løbesko med pig-beslag, men det fungerer kun, hvis der er sne eller is hele vejen.
Husk at drikke vand
Selv om behovet for at indtage væske er mindre, når det er koldt, har man stadig brug for vand på længere løbeture. Kroppen kalder ikke så højt på væske om vinteren, derfor er det vigtigt, at du selv husker at drikke rigeligt.
Få varmen hurtigt tilbage
Hvis din egen fordør ikke er løbeturens slutpunkt, skal du have tørt og varmt tøj med. Der er ingen varme i løbetøj, og hvis du er våd af sved, bliver du iskold på få minutter. Skift til varmt tøj af bomuld fra inderst til yderst, det holder på kroppens varme. Det allerbedste er naturligvis et varmt bad. Det får også musklerne til at slappe af.
Lad dig ikke snyde af termometeret
En vindstille dag, hvor temperaturen ligger et godt stykke under frysepunktet er glimrende til en løbetur. 2 graders varme med regnvejr og kraftig vind vil føles meget værre, for det er der ikke noget som helst, der kan beskytte imod. Så der er ingen grund til at lade termometeret bestemme, om man skal løbe eller ej.