6 tricks til bedre hukommelse
Pinkoder, telefonnumre etc.
Hjernen er ikke designet til at huske ”småting” som pinkoder, adresser og passwords med mindre vi gør en indsats for at huske dem.
Trick: Pinkoder kan man huske bedre, hvis man laver en huskeregel omkring talkoden. Hvis det for eksempel er 1227, kan man prøve at huske på, at det er 3 dage efter juleaften, 12 for måneden december og 27 for 3 dage efter juleaften. Andre ting, som vi ikke har behov for at huske i længere tid, såsom aftaler hos lægen eller bilmekanikeren, kan vi heldigvis skrive ind i en kalender og vænne os til at bruge den.
Hvad laver jeg her?
Mange af os har prøvet at gå ind i et rum og så tænkt; ”Hvad er det nu lige, jeg laver her?”
Trick: Hvis du ofte kan nikke genkendende til denne situation, kan en metode til at undgå det være, at du prøver at visualisere, hvad du skal i rummet, inden du går derind. Hvis du for eksempel skal ind og hente et par fodboldstøvler, så visualiser dig selv, der spiller fodbold.
Ting bliver væk
En klassiker. Hvor lagde jeg nøglerne, mobilen, pungen, cykellygterne. Listen kan næsten fortsætte i det uendelige og skyldes, at vi ofte smider tingene lidt skødesløst, når vi først kommer hjem.
Trick: Et trick er selvfølgelig at lægge mærke til, hvor man lægger tingene, hvilket yderligere kan forstærkes med, at man siger højt til sig selv, hvor man lægger den pågældende ting. En anden løsning er at have et fast og praktisk sted at lægge de forskellige ting.
Hvad er det nu, den hedder…
”Argh, jeg har det lige på tungen.” En sætning vi alle har sagt. Vi glemmer titler på for eksempel film eller bøger.
Trick: Det sker for os alle, så det drejer sig om lige at tage en dyb indånding, og så sige noget, der kan minde os om titlen eller navnet. ”Det begynder med ’s'”, eller ”det har noget med et dyr at gøre.” Hvis man ikke kommer på navnet eller titlen forholdsvist hurtigt, kan det hjælpe bare at lade tanken glide, og så vil det sikkert hurtigt dukke op af sig selv.
Glemmer navne
Mange af os har svært ved at huske navne på personer, vi møder.
Trick: Et trick til dette er at kigge godt på personen første gang, vedkommende bliver præsenteret for dig, og så gentage navnet nogle gange inde i dig selv. Brug derefter vedkommendes navn i en konversation med personen. Nogle gange kan man også bruge huskeregler. Måske er Hr. Pind tynd, så kan man kæde det sammen med, at han er tynd som en pind.
Glemte jeg at slukke strygejernet?
Når du for eksempel slukker for ovnen eller strygejernet, bruger du den samme hukommelse, som for eksempel gør, at du ikke glemmer, hvordan du cykler, bare fordi du ikke har rørt en cykel i fjorten dage. Man er altså ikke på samme måde bevidst om, at man udfører en handling, og derfor kan man glemme, hvorvidt man eksempelvis har slukket ovnen eller ej.
Trick: Den bedste måde at omgå dette er at sige, hvad man gør. Slukker du ovnen, kan du sige højt; ”Ovnen er slukket”, så kan du bedre huske det. Et andet trick er at sætte et skilt op ved din hoveddør med ting, du skal huske at gøre, inden du forlader hjemmet.