Er brun farin sundere end hvidt sukker?
Man læser tit, at hvidt sukker ikke er sundt. Er brunt farin knapt så skadeligt, og kan det anvendes i alle sukkersammenhænge?
Anni Pedersen, Vedbæk
Svar fra Per Brændgaard
Brun farin er en lille smule sundere end hvidt sukker. Brun farin indeholder flere mineraler (kalium, calcium, magnesium og jern) end hvidt sukker. Indholdet af tilsat sukker og kalorier er også lidt lavere. Men kun lidt. Det betyder i praksis ikke noget for, hvor meget det er hensigtsmæssigt at spise.
Brun farin er en blanding af almindelig sukker og rørsukkersirup. Rørsukkersirup er sukker med en mørk farve. Det har en særlig smag, et højere vandindhold end sukker og et højere indhold af nogle mineraler. Indholdet af rørsukkersirup i brun farin giver den lidt bedre ernæringsprofil end der er i almindeligt sukker.
Du kan godt anvende brun farin i stedet for almindelig sukker. Men du skal ikke gøre det for sundhedens skyld, da den ernæringsmæssige forskel er minimal.
Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.