Frygter vi for meget?
Frygt er en hurtig reaktion
Frygt er en meget hurtig reaktion. Vi mennesker er disponeret for at føle frygt, og det er en af grundene til, at vi er så gode til at overleve. Måske netop derfor reagerer vi lynhurtig på frygt, nærmere bestemt er vores reaktionstid, fra vi oplever eller ser noget, vi frygter, til vi reagerer, kun en tiendedel af et sekund. Normalt er vores reaktionstid omkring tre tiendedele af et sekund.
Det er doktor Ole Åsli fra Institut for psykologi ved Tromsø Universitet, som har studeret frygtreaktioner hos mennesker.
Vores frygt er lidt for effektiv for den tid vi lever i
Han vurderer ligefrem, at vores system for frygt måske ligefrem er lidt for effektivt i forhold til den tid vi lever i, hvor det kun er sjældent, vi støder på slanger eller andet kryb, vi har grund til at frygte.
Det er selvfølgelig en positiv ting, at vi kan føle frygt, men når vi bliver panisk angste, bare der er en hveps i nærheden, er det måske ikke så hensigtsmæssigt.
Mennesket er blevet så fintfølende overfor frygt, at vi ofte reagerer fuldstændig uden grund. De fleste af os har prøvet, at hjertet har hoppet en omgang, hvis vi har set noget, vi troede vi var bange for, men derefter fundet ud af, at den pågældende ting slet ikke var, hvad vi regnede med.
Frygten kan genere hverdagen og udvikle sig til en fobi
For nogle af os, er frygten ligefrem en hæmsko i hverdagen, og den kan udvikle sig til egentlige forbier, det kan være araknofobi altså frygten for edderkopper, eller måske klaustrofobi, som er frygten for trange rum eller måske agorafobi, som er frygten for store åbne pladser. I særligt slemme tilfælde kan sådan frygte blive et alvorligt problem for visse mennesker.
Så måske er vi i virkeligheden lidt for bange i hverdagen, så det kan være en god idé at arbejde med sin frygt og fobier.