10 ting du ikke må smide i skraldespanden
Batterier
Syngende postkort, spillemaskiner og sexlegetøj. Du tænker måske ikke over det, men batterier er en stor del af din hverdag, hvor kravet om strøm og bevægelsesfrihed ofte møder hinanden. Selvom mange af os godt ved, at batterierne ikke må smides i skraldespanden, ender 4 ud af 10 batterier alligevel blandt bleer og bananskræller under køkkenvasken. Sammen med andet elektronisk affald, der havner i skraldespanden, står de brugte batterier for hele 28 procent af miljøbelastningen ved forbrænding, hvor giftige tungmetaller som kviksølv og kadmium kan sive ud i miljøet. Når du afleverer dine brugte batterier til genbrug, sørger du i stedet for, at vigtige råstoffer, som batteriet indeholder, kan blive genanvendt.
Energisparepærer
Modsat den gamle glødepære er energisparepæren kategoriseret som farligt affald og må derfor ikke smides ud som almindeligt husholdningsaffald. Det skyldes indholdet af kviksølv. Hvis sparepæren alligevel havner i skraldespanden, vil den senere ende sine dage i en stor ovn på et forbrændingsanlæg, hvor noget af kviksølvet kan sive ud i naturen som gas og få en negativ indvirkning på miljøet i form af forurening af jord, vand, luft, dyre- og planteliv. Foruden energisparepæren regnes også lysstofrør, neonrør og solarierør som kviksølvholdige lyskilder.
Elektroniske apparater
Fladskærmen, fryseren og iPhonen har det tilfælles, at de alle gør hverdagen lidt lettere, men de har også det tilfælles, at de kategoriseres som elektronikaffald, når du ikke længere skal bruge dem. Mange elektroniske apparater indeholder stoffer, som kan sive ud og gøre skade på miljøet, hvis de brændes med almindeligt husholdningsaffald. Derfor skal alle apparater og dingenoter med ledning, batteri eller solceller smides ud som elektronikaffald. Metaller såsom guld og kobber omsmeltes og genbruges til nye produkter. På genbrugsstationen sortereres alt fra brugte playstations til MP3-afspillere i kategorierne ”småt elektronik”, ”stort elektronik” og ”kabler og kabelrester”.
Medicin
Medicin, der havner i vasken, toilettet eller skraldespanden, når du ikke længere skal bruge den, kan skade både mennesker, dyr og miljø. Er piller, kapsler og tabletter løbet over dato, skal du i stedet aflevere dem på apoteket, som kan sortere pillerne, inden de sendes til specialdestruktion. Aflever medicinen i original emballage, så den er nemmere for dit apotek at sortere.
Maling
Har hjemmet fået en makeover, og har du en rest maling tilbage, du gerne vil af med? Så må du en tur forbi genbrugsstationen. I alle typer maling findes der nemlig problematiske stoffer såsom flygtige organiske opløsningsmidler, også kaldet VOC’er, som kan være skadelige for vores sundhed og miljø. Stofferne er blandt andet kendt for at kunne forårsage hovedpine, svimmelhed og irritation af luftvejene hos mennesker og har derfor siden 2010 været skarpt reguleret af EU. Af hensyn til vandmiljøet anbefales det samtidig at smide det brugte malergrej ud med malingen i stedet for at skylle det.
Fyrværkeri
Raketter og batterier fra nytårsaften må kun smides i skraldespanden, hvis fyrværkeriet har sagt bang. Er der tale om fusere eller helt nyt, uaffyret krudt, må du derfor tjekke med din lokale genbrugsstation, hvis du ønsker at smide fyrværkeriet ud.
Spraydåser
Din tomme hårlakdåse bliver til en potentiel bombe, hvis den først havner i skraldespanden og senere på et forbrændingsanlæg. Trykket i dåsen kan nemlig få dåsen til at springe, hvis hårlakken udsættes for høj varme. Faktisk hører alle dåser, uanset indhold, til kategorien farligt affald, så når blandt andet spraydeodoranten løber tør, må også den en tur på genbrugsstationen.
Glasskår og knive
Når du håndterer dit affald, er det ikke kun miljøet, du skal skænke en tanke. Også skraldemanden kan komme godt og grundigt galt af sted, hvis skarpe genstande i husholdningsaffaldet ikke er pakket forsvarligt ind. Glasskår og mindre knive må i princippet gerne havne i skraldespanden, men er uheldet ude, og skraldemanden kommer til skade, er det dit ansvar. Derfor opfordrer Miljøstyrelsen til, at du afleverer glasskår og andre skarpe genstande på en genbrugsstation, hvor materialerne desuden kan genanvendes til gavn for miljøet.
Barberblade og kanyler
Også barberblade og kanyler betegnes som farligt affald, fordi andre kan skære sig på dem. Hvis brugte barberblade og kanyler indeholder rester af blod, kan de desuden smitte med eksempelvis leverbetændelse og hiv, og derfor opfordrer Miljøstyrelsen til at aflevere de skarpe genstande på genbrugsstationen, hvor de på sikker vis sorteres som specialaffald. De fleste apoteker tager også imod brugte kanyler, hvis de afleveres i lukkede, godkendte kanylebokse, som kan fås på apoteket.
Neglelak
Mange af de farverige lakker, der giver finger- og tåspidser et strejf af glamour, betegnes også som farligt affald, selvom der ikke altid er et faresymbol på flasken. Hvorvidt der er tale om farligt affald, afhænger af indholdet, men er det en hurtigttørrende lak, er der gode chancer for, at du må forbi genbrugsstationen med den, når neglelakken er brugt op eller farven begynder at klumpe. Det, der får lakken til at tørre hurtigt, er nemlig alkoholer, som kan være giftige, når de brændes af på et forbrændingsanlæg med det øvrige husholdningsaffald.