Lad robotten redde resterne: Sådan mindsker du dit madspild med AI

En dansk familie smider årligt mad ud for 2150 kroner. Penge, der i stedet kunne bruges på nye vinterstøvler, en tur på restaurant eller varmeregningen. Samvirke guider til, hvordan du med hjælp fra kunstig intelligens kan reducere hjemmets madspild og spare penge

Penge direkte i skraldespanden hver måned 

Madspild koster os dyrt. En gennemsnitlig dansk familie smider mad ud for knap 180 kr. hver måned, viser en ny rapport fra madspildstænketanken ONE\THIRD. Og 180 kroner – det er faktisk ikke så lidt. Hvis man spørger ChatGPT, hvad en familie i stedet kan bruge pengene på, kommer den blandt andet med bud på ture i svømmehallen, biografbesøg og månedlige streaming-abonnementer.

Selvom der de seneste år er kommet mere fokus på madspild, kan familien stadig spare penge ved at smide mindre mad ud, fortæller Louise Gade, bestyrelsesformand for ONE\THIRD.

»De nye tal understreger, at der er mange penge at spare i den enkelte husstand. Det er særligt

relevant i en tid med stigende fødevarepriser, hvor mange kæmper med at få madbudgettet til at hænge sammen,« siger hun.

Selvom det kan virke rimelig uoverskueligt at ændre vaner i køkkenet, behøver det ikke være besværligt. Kunstig intelligens kan nemlig både hjælpe med at planlægge madplaner og indkøb, bruge resterne smartere og undgå impulskøb – og dermed mindske madspild.

Mindre madspild med AI 

Næsten halvdelen af os bruger allerede AI-værktøjer, og de fleste har nok efterhånden hørt om den mest populære af dem, ChatGPT. Det kan også være, du endnu ikke har set fidusen ved at bruge kunstig intelligens, men når det kommer til at reducere hjemmets madspild, er det et smart værktøj, ifølge Louise Gade.

»AI kan bruges som en personlig sparringspartner i køkkenet og kan for eksempel

hjælpe med at finde på opskrifter med brug af rester, lave ugens madplan og udarbejde en

præcis indkøbsliste, så man undgår impulskøb.«

Men hvordan kommer man så i gang? Her får du 5 konkrete råd til, hvordan du bruger AI til at få bedre styr på madvarerne - og mindske spildet derhjemme.

5 AI-råd, der redder dine rester 

 

1. Skab overblik over dit madlager:

Tast alle dine madvarer - både dem i køleskabet, fryseren og i skabene – ind i dit AI-værktøj som ChatGPT, så den får et overblik over, hvad du har. Det tager lidt tid, men det betaler sig, så du får brugt dine madvarer og sparet nogle penge.

2. Få forslag til opskrifter: 

Når ChatGPT ved, hvad du har på lager, kan værktøjet nu lave en række opskrifter til dig, hvis du beder det om det. Hvis ikke du orker at taste alt ind, kan du også nøjes med at uploade et billede af dit køleskab eller skrive, hvilke madvarer,  du gerne vil have, den tryller en opskrift ud af. Måske er champignonerne ved at blive brune, fløden ved at ramme sidste salgsdato og kartoflerne tæt på at spire – så kan AI-værktøjet hurtigt finde på aftenens måltid, så du når at bruge dine råvarer, inden det er for sent.

3. Lav en skræddersyet madplan: 

Brug AI til at planlægge ugens måltider ud fra de varer, du har, og få den til at lave en indkøbsliste med de varer, du mangler. Du kan også få den til at lave en indkøbsliste med tilbud fra diverse tilbudsaviser. På den måde minimerer du spild, undgår unødvendige indkøb og sparer penge.

4. Få hjælp til opbevaring og holdbarhed: 

Er du i tvivl, om en rest kan fryses? Eller hvordan du opbevarer dit frugt og grønt, så det holder så længe som muligt? Spørg AI og få et hurtigt svar eller gode tips til, hvordan du bedst opbevarer dine varer, så de holder længere.

5. Få hjælp til portionsberegning:  

De fleste af os frygter ofte, om der nu er nok mad, når vi skal holde en middag eller en børnefødselsdag. Er 400 gram oksekød nok til 4 mennesker? Og hvor mange pølsehorn spiser 10 børn egentlig? Brug AI til at beregne, hvor meget du har brug for – men husk at indtaste så mange detaljer som muligt. Værktøjet kan af gode grunde ikke vide, om det er 10 småtspisende børn eller 10 meget sultne børn, så forsøg at være nøjagtig i beskrivelsen.

Kilde: Louise Gade, ONE\THIRD, Danmarks statistik, Selina Juul

 

Læs mere om